Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
Det er ved at være den tid på året, hvor erantisser, vintergækker og universitetsrevyer skyder op omkring os. Som altid betyder det flodbølger af fagligt indforståede jokes, fjerboaer og sydende satire.
»Vi glæder os helt vildt. Alting summer lige nu. For os er det årets højdepunkt.«
Det er en meget spændt Søren Bang fra Medicinerrevyen, som vi taler med et par dage inden premieren. Det er han ikke den eneste, der har grund til at være. Revysæsonen lurer om hjørnet, og Medicinerrevyen har netop sparket det hele i gang som årets første forårsklassiker.
På Københavns Universitet findes en underskov af små og store studierevyer. Denne underskov kan være let at fare vild i. Derfor tager Uniavisen dig i hånden og guider dig til kendte og glemte revyperler.
Hvis det er den politiske satire, man er til, går man ikke forgæves i årets revyprogram. Et sted at søge hen er Statskundskabsrevyen.
»Samfundssatire er helt centralt i vores forestilling. Her er det selvfølgelig også en fordel, at vi beskæftiger os med politik i forvejen,« siger Caroline Thorsen fra Statskundskabsrevyen.
Vi er vist den ældste revy på Københavns Universitet overhovedet. Vi har spillet lige siden 1906.
Anja Jensen, direktør for Smedierevyen
»Der er ikke nogen regler for, hvad vi skriver om, men der er kommet en stemning for at droppe interne ting om forelæsere og fag til fordel for mere alment kendte emner,« siger Caroline Thorsen. Det passer nok også publikummet udmærket, for de sidste par år har Statskundskabsrevyen spillet på Bremen Teater, og her er der plads til mange flere end blot fagets studerende.
Der bliver dog ikke kun gjort grin med det store samfund i denne sæson. De indforståede fagjokes er også på plakaten. I fysikrevyen skal man ikke blive overrasket over referencer til fysikprofessorer eller kvantefysiske love.
»Der plejer at komme nogle interne jokes i revyen. Sketches om forelæsere eller bestemte kurser, for vi tiltrækker jo en del fysikstuderende og ansatte ved instituttet,« siger Helene Pehrsson, som instruerer årets revy. Hun siger dog, at revyen også byder på masser af jokes, som kan forstås af andre end fysikere. Revyen er altså også for os, der ikke fatter Niels Bohr eller kan fysiks studieordning på fingerspidserne.
Revy kan byde på kritiske indspark i de store samfundsdebatter – klimakrise, identitetspolitik, folketingsvalg. Men revy kan også have sin kritiske brod rettet mod forholdene på selve studiet. Det har været tilfældet på Sociologi.
»Vi har haft flere kritiske sketches. Den første årgang på den nye studieordning er blevet fremstillet som prøvekaniner, der udsættes for en masse ting. Sidste år havde vi en sketch om blinde, som guidede andre blinde, hvilket handlede om, at bachelorstuderende afholder frivillige øvelsestimer for deres russer, fordi øvelsestimerne er blevet sparet væk,« siger Margrethe Møller fra Sociologi.
Forholdet mellem revyen og instituttet kan dog også være mere kærligt. Margrethe Møller prøvede selv at parodiere sin forelæser i en sketch, der fik hele salen til at brøle af latter. Umiddelbart efter forestillingen kom forelæseren op til hende – meget begejstret. »Det var heldigt. Det kunne godt have været akavet, men han tog det heldigvis med en kæmpe selvironi.«
På Musikvidenskab finder man ikke den klassiske revy. Her er det årlige tilløbsstykke i stedet
»Humoren har en stor plads i MiGP, og der bliver leget meget med genren,« siger Rosa Danielsen fra MiGP. »Vi har både haft en sang om Trump skrevet af Pussyhat Dolls og 2018-vindersangen BA i Beyonce. Og så er der selvfølgelig folk i flotte kostumer.«
Så vil man forkæles med både modulationer og komik, er MiGP bestemt ikke det værste bud på en lørdag aften – heller ikke for revyfeinschmeckeren.
Der findes både revyer til dem med hang til det grandiose og dem, som foretrækker det mere intime. Både statskundskab og medicin trækker 2400 publikummer, og fysikrevyen, som er den største på Science, har de sidste par år involveret 80 »revyster«, som hun kalder de frivillige i revyen. Juridisk Teaterforening, som opførte sin første jurarevy sidste år trak 750 publikummer og regner i år med at runde 1.000 solgte billetter.
Så store kan alle revyer selvfølgelig ikke være. Psykologis revy, ‘Du må godt’, involverer omkring 20 frivillige, siger Johanne Volkmann fra Psykorevyen. »Vi er måske ikke den største revy på KU, men vi er til gengæld en flok, der lægger rigtig mange kræfter i det, så det bliver godt,« siger hun.
Den hårde frivilligkerne har også udviklet sine egne traditioner. Det indbefatter indtagelse af »revydrikken« (portvin) med dertilhørende sang inden hver forestilling. Og portvin har os bekendt aldrig gjort en revy dårligere.
På Frederiksberg Campus kan man få lov at gå til revy og mærke historiens vingesus. Her spiller Smedierevyen, som er revyen for hele Frederiksberg Campus. Og det har den gjort i noget tid.
»Vi er vist den ældste revy op Københavns Universitet overhovedet. Vi har spillet lige siden 1906,« siger Anja Jensen, direktør for Smedierevyen. En vis rutine kan måske forklare hvordan de klarer deres intense arbejdsproces.
»Vi laver revyen på kun ti dage, fra vi går i gang til premiere. Det intense forløb er en tradition for revyen – på ret kort tid arbejder vi os frem til noget der plejer at være ret godt,« siger Anja Jensen.
Dette var blot et udpluk af Københavns Universitets mange revyer. Her kan du se, hvornår de – og flere til, som vi ikke fik plads til – spiller. Skulle vi have glemt nogen, kontakt uni-avis@adm.ku.dk.
MBK, revyen for Molekylær Biomedicin og Biokemi
spiller 6.-7. marts, billetsalget startede 24. februar og løber stadig. Læs mere her.
MiGP
spiller 7. marts i KUA’s festsal, billetter købes online. Læs mere her.
Psykorevyen
spiller 26.-28. marts, billetsalget starter online 1. marts og fysisk i Dræberkaninen på CSS 16. marts. Læs mere her.
Statskundskabsrevyen
spiller 16.-18. april, billetsalget starter 17. marts. Læs mere her.
Juridisk Teaterforenings Jurarevy
spiller 16.-18. april, billetsalget starter i marts. Læs mere her.
Fysikrevyen
spiller 24.-25. april, billetsalget foregår 23.-25. marts. Læs mere her.
Antropologisk Revy
spiller 24.-25. april, billetsalget starter et par uger før.
Sociologirevyen
spiller 30. april og 1. maj, billetsalget starter 1. april. Læs mere her.
Smedierevyen
spiller 29.-30. maj, billetsalget starter online tre-fire uger før premieren. Læs mere her.
Datalogis DIKU-revy
spiller 29.-30. maj, billetsalget starter cirka en uge inden. Læs mere her.
Økonomis Politrevy
spiller til efteråret. Læs mere her.
Matematikrevyen
spiller til november. Læs mere her.
Saxorevyen for Saxo-Instituttet
spiller til november. Læs mere her.
Kemirevyen
har allerede spillet i februar 2020, men vender tilbage i 2021. Læs mere her.
Studenterforeningens Studenterevy
har allerede spillet i februar 2020, men vender tilbage i 2021. Læs mere her.
Det er rigelig revy til selv den mest sultne connaisseur – så det er bare om at gå ombord i buffeten.
Denne artikel er blevet opdateret 28. februar 2020 med tilføjelse af tre revyer.