Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Der er ingen ved det forhandlingsbord, der kan påstå, at de ikke blev advaret. Men de valgte ikke at lytte«

Regionalisering — Radikale Venstre og Liberal Alliance ser universiteternes udflytningsplaner som et bevis på, at aftalen vil skabe færre uddannelsesmuligheder og svagere forskningsmiljøer.

Præcis så slemt som forventet.

Sådan ser udfaldet af planen om at udflytte uddannelser ud til at ende for Radikale Venstres uddannelsesordfører, Katrine Robsøe.

»Jeg tror, det eneste den her aftale vil bidrage til, er, at der bliver færre uddannelsesmuligheder,« siger hun.

Henrik Dahl, uddannelses- og forskningsordfører fra Liberal Alliance, forventer, at aftalen kommer til at skade de faglige miljøer på universiteterne:

»Aftalen ser bort fra, at fagmiljøerne tager enormt lang tid at bygge op, men ikke ret lang tid at ødelægge. Du kan ikke bare lave et nyt fagmiljø ud af det blå, fordi det, der virkelig er vigtigt for både forskere og studerende, er netværksdannelse.«

Liberal Alliance og Radikale Venstre stod som de eneste uden for den udflytningsaftale, der havde som formål at flytte uddannelsesmuligheder ud af storbyerne, men samtidig ser ud til at medføre store nedskæringer på landets største universiteter.

Så skadeligt, det kan blive

Onsdag den 12. januar melder landets storbyuniversiteter ind til Uddannelses- og Forskningsministeriet hvor mange studiepladser, de vil henholdsvis flytte eller nedlægge. Københavns Universitet har tidligere sagt, at de vil lukke størstedelen af de 1.590 pladser, de er blevet bedt om at enten lukke eller flytte.

Netop udsigten til nedlukninger af pladser på landets universitetsuddannelser, er en af grundene til, at Radikale Venstre trak sig fra forhandlingerne. Idéen om bedre uddannelsesmuligheder i provinsen er ellers god nok, siger Katrine Robsøe.

»Der er mange fine ting i at oprette nye uddannelser og uddannelsesmuligheder bredt i hele landet. Det er jo en positiv vision. Oprettelsen af nye uddannelser de steder, hvor der er længere mellem husene, vil vi gerne støtte. Men den del af planen, der presser universiteterne til at skære studiepladser, er så skadelig uddannelsespolitik, som det kan blive.«

Jeg kan ikke se, hvordan man ikke kan se, at det her skulle føre til massive nedlukninger.

Katrine Robsøe, uddannelsesordfører, Radikale Venstre

Både Enhedslisten og SF, der har været med til at lave aftalen, har kritiseret universiteterne for ikke at vise større villighed til at udflytte pladser frem for at lukke dem. Det var ikke meningen med aftalen, har Enhedslistens uddannelsesordfører Victoria Velasquez tidligere givet udtryk for i Uniavisen.

Men ifølge Katrine Robsøe kan det ikke komme bag på nogen, at aftalen ville føre til en nedbarbering af studiepladser.

»Det er ansvarsfralæggelse, når det er aller-, allerværst. Den her aftale må aftalepartierne tage på sig, det kan de simpelthen ikke lægge over på universiteterne, der udelukkende administrerer en opgave fra politikerne. Det er så ansvarsløst. Der er ingen ved det forhandlingsbord, der kan påstå, at de ikke blev advaret. Men man har valgt ikke at lytte.«

»Jeg kan ikke se, hvordan man ikke kan se, at det her skulle føre til massive nedlukninger. Jeg sad og sagde det ved forhandlingsbordet. Det skreg til himlen,« siger Katrine Robsøe.

Skærer, så det gør nas

Henrik Dahl er heller ikke overrasket over, at universiteterne i høj grad lægger op til at fjerne studiepladser i stedet for at udflytte dem.

Men modsat Robsøe ser han også de dramatiske udspil fra eksempelvis Københavns Universitet som en slags taktisk manøvre. Som et udtryk for det såkaldte Washington Monument Syndrome, siger han, hvor man vælger at skære de steder, der gør mest ondt, for at lægge pres på beslutningstagerne.

»Universiteterne kommer med meget vidtgående udspil og udmønter aftalen på en måde, så det virkelig gør nas, for så er de sikre på, at der kommer en reaktion på Christiansborg.«

Og det er lykkedes universiteterne at få medvind i dækningen, konstaterer Henrik Dahl.

»Hvis jeg var valgt for et parti, der fik mange stemmer fra lærere og studerende, ville det gibbe lidt i mig, når jeg så nogle af de overskrifter, der er for tiden.«

Uniavisen arbejder på at få en kommentar fra aftalens partier.

Seneste