Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
TYVERIER – Københavns Universitet har fået dyre PH-lamper og Wegner-stole stjålet fra administrationen i Nørregade. Driftschefen overvejer øget videoovervågning og at begrænse adgangen til universitetets område, men løsningen er måske at holde op med at købe klassisk design.
Det er blevet en dyr fornøjelse for Københavns Universitet (KU) at åbne sine historiske bygninger i Indre By for omverdenen.
Tidligere på året benyttede tyve de åbne døre til at stjæle 24 Wegner-stole til en samlet værdi af 240.000 kroner.
Stolene stod i Udvalgsværelse 1, der på daværende tidspunkt var ulåst. Lokalet var tidligere Konsistorium og bliver nu blandt andet benyttet til bestyrelsesmøder.
For nyligt blev fem PH-lamper udført i kobber til en værdi af i alt 50.000 kroner så skruet ned fra væggen inden for porten i Nørregade 10. Universitetet må selv dække tabene, da KU som andre statsinstitutioner er selvforsikret.
Erwin Koster Kristensen, driftschef for Campus City Service på KU, kalder det rigtig ærgerligt, at folk ikke kan holde fingrene for sig selv.
Ifølge driftschefen havde man fået graveret ’Københavns Universitet’ dybt ind i soklen på PH lamperne efter der for cirka fem år siden blev stjålet mange af dem, men det har altså ikke været nok til at holde de kriminelle væk.
»Tyverierne kommer lidt i bølger, men der har været langt færre de sidste cirka fem år, efter hele universitetet i en periode var slemt plaget særligt af stoletyverier, men noget tyder åbenbart på, at tyvene er vendt tilbage,« siger Erwin Koster Kristensen.
Udvalgsværelse 1 er blevet aflåst efter Wegner-stolene blev hugget, og driftschefen overvejer, om der også skal etableres mere aflåsning og sættes flere overvågningskameraer op i resten af Universitetsfirkanten oven på det seneste tyveri.
Han beskriver det dog som en vanskelig balancegang mellem hensynet til at sikre KU´s værdier og ønsket om, at KU skal være en åben organisation, der er en levende del af resten af byen.
Han føler sig heller ikke overbevist om, at øget videoovervågning nytter, da man tidligere forgæves har sendt optagelser ind til politiet.
Erwin Koster Kristensen tror derfor heller ikke på, at det er muligt helt at undgå tyverier, da en del kriminelle er fuldstændig skruppelløse.
Han husker således en episode for nogle få år siden i Metroannekset på Frue Plads, da en mand i arbejdstøj midt under en mundtlig eksamen gik ind i lokalet, tog to Fritz Hansen-stole under armene og gik igen.
»Den slags kan vi ikke gardere os imod, så det bedste vi kan gøre er nok at lade være med at købe dyre designklassikere. Der findes jo masser af dygtige unge arkitekter, der laver pæne ting,« siger han.
Københavns Universitet Amager (KUA) havde ifølge driftschef Stig Andersen også mange tyverier af stole og andet inventar indtil 2004, men da indgik man et samarbejde med lokalpolitiet og øgede overvågningen, hvilket har hjulpet.
I 2003 blev der således stjålet for en million kroner, og i dag er det beløb bragt ned til under 100.000 kroner årligt.
»Der er stadig tyverier på KUA specielt omkring semesterstart, men vi har et vagtselskab ansat, som vi anvender i de områder, vi vurderer skal overvåges specielt, når der har været episoder. Det er mit indtryk, at problemerne flytter sig fra det ene driftsområde til det andet som tiden går, og de kriminelle ryger ind og ud af brummen,« siger han.
Stig Andersen opfordrer derfor også nye studerende til at være meget påpasselige med deres ting ved semesterstart.
clba@adm.ku.dk