Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Det er hverken logisk eller fair«

SU-PROTEST - Studerende trodsede tirsdag regnen for at protestere mod regeringens omstridte SU-udspil, mens forhandlingerne var i gang på Christiansborg.

»Hvis I ta’r vores indtægtskilde, vil vores hjerner gå til spilde.«

Omkring tusind studerende er mødt op til demonstration tirsdag den 24. november på Christiansborg Slotsplads i regn, blæst og kulde. Initiativet Unge Ta’r Ansvar står for arrangementet, som har tiltrukket deltagere fra blandt andet universiteter, professionshøjskoler og gymnasier.

Indenfor i varmen er politikerne i gang med at forhandle en eventuel reform af SU’en. Regeringens indledende udspil indeholder blandt andet forslag om at fjerne SU’en til hjemmeboende på ungdomsuddannelser, samt at det kun skal være muligt for studerende at få SU til et studieforløb på normeret tid.

Mere arbejde, langsommere studie

I sin tale giver Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), udtryk for, at mindre SU ikke vil få de studerende hurtigere igennem. Tværtimod risikerer det at have den modsatte effekt.

»Dem, som ikke har råd til at forgælde sig op over begge ører, vil blive langsommere, fordi de bliver nødt til at arbejde meget ved siden af studiet,« siger Mikkel Zeuthen. »Reformen vil fungere fuldstændig imod hensigten.«

Han opfordrer samtidig deltagerne til at fortsætte protesterne mod udspillet, som han finder aldeles uacceptabelt.

»Vil vi vise politikerne, at vi ikke kan leve med det her. Vi bliver ved, indtil alle nedskæringerne er taget af bordet.«

LÆS OGSÅ: »SU-udspil værre end frygtet«

Svært at skifte

Fra scenen på lastbilen opfordrer formanden for de Lærerstuderendes Landskreds, Line Hjarsø, til kampråb i løbet af demonstrationen. Hun er også bekymret over det nye udspil, specielt over, at mange vil få svært ved at komme tilbage til en videregående uddannelse, hvis de vælger forkert første gang.

»Jeg tror, at mange vil falde fra i skiftet mellem uddannelser,« forklarer hun over for Universitetsavisen.

»Der er ifølge forslaget stadig plads til at skifte efter et år, men mange studerende skifter senere end det, og det er et problem, at der ikke er plads til det,« siger Line Hjarsø.

»Man skærer i de ydelser, som kommer alle til gode,« mener Emil, som læser Sociologi på Københavns Universitet. »Til gengæld favoriserer man med udspillet det lille mindretal, som klarer sig godt i forvejen. Det er hverken logisk eller fair.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste