Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDER FREDAG - Det er Johannes fortjeneste - KU-forskere uenige om masseslagtninger af uprofitable kalve - Danskere sidder fast i vrangforestillinger om Indien - Danmark kan blive dømt for fangemishandling - Flad terrorkunst skuffer - Dansk Folkeparti er ikke længere afgørende.
»Johanne Schmidt-Nielsen har gjort det enormt godt. Hun har haft humor og glimt i øjet. Hun virker meget tiltalende, selv om hun er ret skrap,« siger valgforsker Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab på København Universitet i Berlingske. Enhedslistens politiske ordfører får en stor del af æren for venstrefløjens succes ved valget, men Kosiara-Pedersen vurderer, at Enhedslisten vil opføre sig pragmatisk og gå efter indflydelse.
Berlingske 16. september 2011, 1. sektion, side 17
En ændret støtteordning fra EU kan få danske landmænd til at slagte løs af nyfødte tyrekalve, der ikke har kommerciel værdi for dem. Ifølge Kristeligt Dagblad op mod 200.000 kalve årligt. Formand for Det Dyreetiske Råd og KU-professor i bioetik Peter Sandøe mener, at det er i orden at slå de mange dyr ihjel, når de ikke har udsigt til et godt liv. Men Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Københavns Universitet og medlem af Det Etiske Råd, kalder aflivningerne af tyrekalve et udtryk for, at vi »fuldstændig har mistet fornemmelsen for, at der er tale om levende væsener.« Diskussionen foregår i Kristeligt Dagblad.
Fatter danske medier ikke, at Indien i dag er en global og demokratisk magt og ikke et levn fra en fjern kolonitid? Spørger Ravinder Kaur, lektor i moderne Indienstudier ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet, i dagens kronik i Politiken.
En tidligere krigsfange har stævnet Danmark for den mishandling, han angiveligt blev udsat for under Irak-krigen. Juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet vurderer, at Danmark kan blive dømt, fordi to domme ved Menneskerettighedsdomstolen fastslår, at ansvaret for en fanges ve og vel er hos de styrker, der har vedkommende i deres magt, også hvis de vælger at ekspedere problemet videre.
Information 16. september 2011, 1. sektion, side 14
Ti år efter terrorangrebene i USA har vi stadig en virkelig vellykket kulturel bearbejdning af begivenhederne til gode. Lektor i filmvidenskab fra Københavns Universitet Peter Schepelern begrunder hvorfor 9/11-filmene har skuffet i Kristeligt Dagblad. (Kræver abonnement).
Dansk Folkeparti skal til at finde sig en ny politisk rolle efter gårsdagens valg. Højrefløjspartiets indflydelse vil blive reduceret, fordi partiet ikke længere har de afgørende stemmer, siger Lars Bille, lektor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, til Politiken.
Politiken 16. september 2011, 1. sektion, side 6