Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»Det er sgu da studentersolidarisk arbejde«

BERETNING - På den sidste råkolde lørdag i oktober mødte omkring et halvt hundrede svenske studenterpolitikere op på det Biovidenskabelige Fakultet for at blive klogere. Selv svenskere fra det nordligste Sverige havde rejst den lange vej til København

Men der var også en god grund og en meget alvorlig grund til rejseriet. Tidligere har alle svenske studerende ved lov skullet meldes ind i deres ”faglåg” (dansk: fagråd) og derfor havde deres studenterorganisationer en tæt og god kontakt til alle studerende, for alle var jo medlem og faglåget var involveret i alle dele af universitetets liv.

Sådan skal det ikke være mere, for til sommer bliver denne lov afskaffet og med et slag vil hele svenskernes organisationsgrundlag blive ændret. Pludselig skal de omstille sig til en mere ’dansk’ virkelighed, nemlig en virkelighed, hvor et studenterråd selv skal rekruttere sine frivillige aktive.

Derfor stod de så denne oktobermorgen i København – parate og forhåbningsfulde. Studentersamarbejdet Øresund (SSØ), som er et samarbejde mellem Øresundsregionens universiteter, havde planlagt konferencen, der handlede om ’den danske model’.

Hvorfor Studenterpolitik?

For hvorfor skal studerende organisere sig, hvad er deres formål og midler? Disse og mange andre spørgsmål forsøgte konferencen at svare på.

Et svar kom fra teologistuderende Emil B. Saggau, kampagnesekretær for Studenterrådet og SSØ-medlem. I sin velkomst sagde han:

»Vi deler en virkelighed – som studerende, har vi så mange ting til fælles, så mange aspekter af vores liv er ens – derfor skal vi også handle sammen. Det handler om at tage ansvar for sin hverdag. Det handler om at være med til at skabe sin hverdag, for et demokrati er en samtale.«

Studenterpolitisk buffet

Der er sket meget i de danske studenterorganisationer siden den nye universitetslov, der tog mange af de gamle demokratiske rettigheder fra de studerende, og indførte en slags virksomhedsledelse på universiteterne. Dog er nogle ledere i stand til at fastholde dialogen med de studerende og bruge den konstruktivt, dette gælder til dels på Life.

Prodekan Grete Bertelsen sagde i sin velkomsttale: »Det er godt, de studerende tager sig tid til studenterpolitik – også selv om det tager tid fra studiet eller andet, for vi får bedre uddannelser.«

Svenskerne blev gennem dagen stopfodret med alt godt fra den studenterpolitiske buffet – lige fra de tunge organisationsdiagrammer hen over Lifes studentersociale aktiviteter og den nye innovative CBS Case Competition.

Der blev noteret flittigt og hvisket diskret mellem deltagerne for at få alt med. Et af CBS’s SSØ medlemmer smilede under frokosten og sagde til et andet SSØ medlem med en ironisk og diskret stemme, at det sgu da var studentersolidarisk arbejde på et højeste plan.

Seneste