Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
VALGKAMP - Hvilket parti varetager bedst dine interesser som studerende eller ansat på KU? Vi har spurgt ordførerne og ministeren for uddannelse og forskning, hvad de mener om syv universitetspolitiske emner. I dag har vi spurgt, om KU skal eje sine egne bygninger.
For cirka to et halv år siden, sendte Københavns Universitet en anmodning om at få selveje.
Det gjorde KU’s ledelse blandt andet med argumentet om en bøvlet ansvarsfordeling af vedligeholdelse, hvor KU står for vedligeholdelse af det indre, mens Bygningsstyrelsen (KU’s udlejer), står for den ydre vedligeholdelse.
Desuden kritiserede KU Bygningsstyrelsen for at kræve en for høj husleje, for ikke at varetage sin del af vedligeholdelsen godt nok og for ikke at have blik for forskernes behov.
Daværende uddannelses- og forskningsminister Morten Østergaard (RV) lovede dengang, at han ville overveje sagen og give en melding i 2014.
I slutningen af 2014 kom meldingen så fra nuværende uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen; der vil blive truffet en beslutning i september 2015.
Om det er en helt tredje, der sidder i stolen, når den beslutning skal træffes er svært at spå om (selv om vi har forsøgt), men vi har spurgt partiernes ordførere og ministeren for uddannelse og forskning:
»Ja, selvfølgelig skal de det. Som det ser ud nu, er der nogle uhensigtsmæssigheder, og det væsentligste problem ved den model, vi har i dag, er langsommeligheden. Hvis universitetet har brug for flere eller færre lokaler og skal lave noget om, så skal de ind omkring den centrale styrelse. Det bør de selv kunne styre.«
»Gymnasier og mange andre steder har fået selveje på bygninger, og blandt universiteterne har DTU i vid udstrækning selveje, og det er en mærkelig konstruktion, at det skal være forskelligt. De andre universiteter skal også have mulighed for at få selveje, og de sidder sikkert også på spring for at se, hvilken model der måtte vise sig for Københavns Universitet.«
»Jeg kunne ikke vide, hvornår valget ville komme. At jeg udskød beslutningen handlede om, hvor lang tid bygningsstyrelsen skulle have til sin undersøgelse – jeg ville også gerne have haft, at det var sket hurtigere. Det kræver et ret grundigt forarbejde, hvis det – der så vil blive danmarkshistoriens største egendomshandel – skal gennemføres.«
»Jeg er som udgangspunkt positivt stemt over for KU’s ønske om selveje, jeg er bare ikke sikker på, at det løser alle de problemer, som det nogle gange kommer til at lyde, som om KU mener, det vil komme til. Det er heller ikke særlig enkelt – det er et meget omfattende arbejde, og det kan ikke sammenlignes med selveje på et gymnasium eller lignende.«
»Jeg har ikke beskæftiget mig så meget med det, men umiddelbart vil jeg sige nej. Universiteterne skal koncentrere sig om uddannelse. Ved mange af de andre uddannelsesinstitutioner, der ejer deres egne bygninger, har vi desværre set, at det er gået galt, og at der kommet store underskud, og det vil vi gerne undgå.«
»Nej, det mener jeg ikke, de skal. Men jeg synes, man skal tage en dialog med Københavns Universitet og så helt præcist få at vide, hvad det er der gør, at de oplever det meget vanskeligt og byrdetungt, når de ønsker at renovere og bygge nyt. For det kan ikke være rigtigt, at bygningsstyrelsen er en vanskelig samarbejdspartner.«
»Men det øjeblik Københavns Universitet overtager egne bygninger, så vil der være en økonomisk meget stor ulighed blandt vores universiteter, og derfor bør de ikke have selveje.«
»Ja, de skal de helt klart have lov til, og jeg synes faktisk, det er for dårligt, at den her regering har syltet Københavns Universitets ansøgning så længe, for den har jo ligget færdig og klar i årevis. Så det er simpelthen dybt kritisabelt, at de ikke har fået lov til det.«
»Der er ikke en enkel løsning, for det er en kæmpe egendomshandel. Måske danmarkshistoriens største. Og derfor er det ikke noget, man bare lige ordner i et snuptag, det kræver et grundigt stykke arbejde. Jeg er ikke afvisende overfor at sætte det arbejde i gang, og det er sådan set også det, vi er i gang med, men det arbejde skal være grundigt og færdigt, før man kan melder et klart ja eller nej. Men vi er ikke afvisende overfor idéen.«
»Vi er tilhængere af selveje som princip. Det var vi under VK-regeringen, og det er vi også fremadrettet, hvis vi skulle blive betroet regeringsmagten. Det vil være et meget væsentligt punkt at tage fat på med det samme – jeg siger ikke, at man på en uge kan løse et selvejeproblem, men det er noget, der vil stå øverst på vores agenda.«
»Ja.«
»Vi har ikke udviklet politik på det område, så som ordfører kan jeg ikke udtale mig om sagen.«
lene.munk-petersen@adm.ku.dk