Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Det mikroskopiske laboratorium

SYNERGIEFFEKT - Det ypperste inden for lys- og elektronmikroskopi er samlet på Panum. Her er forskellige mikroskoper integreret under samme center, så forskerne nu kan lave alle deres forsøg i en forsøgsrække.

En engageret professor. Ét center. 400 kvadratmeter. Syv lysmikroskoper fra Carl Zeiss. Fire elektronmikroskoper – og et femte på vej.

Så har Panum noget, der ligner en opskrift på en succes, mener professor Klaus Qvortrup. Han foreslog et center for mikroskopi første gang for otte år siden. De sidste to år har han arbejdet med at indrette laboratorierne.

Lokalerne i kælderen er toprenoverede. Ingen støj. Ingen lugt. Ingen fugt. Et lukket teknikrum isolerer alle vibrerende og varmeafgivende apparater for sig selv; på den måde er mikroskoperne sikrede mod fejlkilder.

Det hele er tilsat vejledning fra teknikere ansat på centret, fordelagtige serviceaftaler med Carl Zeiss om vedligeholdelsen af lysmikroskoperne, og til servicering af elektronmikroskoperne en tidligere medarbejder fra leverandøren FEI nu ansat i forskningscentret på Panum.

Nye metoder giver udfordringer

Centret kan være med til at sætte nye standarder for, hvordan de mere erfarne universitetsforskere vælger deres metoder.

»Gamle vip’er er vant til, at der er én måde at gøre tingene på. Typisk køber en gruppe af forskere et mikroskop og designer deres forsøg til netop det. Nu kan forskerne i stedet belyse deres emner på forskellige måder i det samme center med mange laboratorier i den samme proces. Og har forskerne for eksempel en problemstilling, de ønsker at udelukke som svarmulighed, så er det nu muligt i samme forsøgsrække at gøre det på flere mikroskoper, i stedet for først at skulle redesigne hele forsøgsrækken til et nyt mikroskop, de måske skal låne et helt andet sted,« siger Klaus Qvortrup.

Før i tiden var arbejde med lysmikroskopi og elektronmikroskopi adskilt, så de to teknologier var forbeholdt to helt forskellige folkefærd. Fysisk sad de hver for sig. I det ny center er de to teknologier integreret.

Desuden er det især for de ph.d.-studerende en fordel at kunne få direkte support af forskningscentrets egne teknikere, der gør arbejdet nemmere for dem.

Selv Carl Zeiss var begejstret

For to år siden rummede lokalerne kun arkiver med støvede bøger og mapper. Der var intet, der minder om det, der er i dag, og det var faktisk en fordel.

»Vi har haft mulighed for at bygge alt i laboratoriet op helt fra bunden, og det har givet os gennemtænkte løsninger. Selv medarbejderne fra Carl Zeiss, der fremstiller optiske elementer på absolut verdenstopplan, var begejstrede, da de så centret under indvielsen,« fortæller Klaus Qvortrup.

Et par af mikroskoperne stod tidligere rundt om på Panum på gange og andre arealer. Det gjaldt især lysmikroskoperne. De er nu set efter i sømmene og pudset og plejet som aldrig før. Tre af elektronmikroskoperne stod også før rundt om på Panum. Ellers er alt nyt.

Et helt nyt fjerde elektronmikroskop er kommet til med åbningen af centret. Og et femte endnu mere avanceret elektronmikroskop håber Klaus Qvortrup at modtage i november 2010, hvis bevillinger og sponsorater falder endeligt på plads.

anfj@adm.ku.dk

Seneste