Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Det skal kunne ses på din karakter, at du har lært en lille smule

Motivation — Et negativt tal motiverer ingen. Og meget store spring motiverer kun dem, der kan lære rigtig meget rigtig hurtigt. En ny karakterskala skal kunne afspejle selv små fremskridt, for de er faktisk de vigtigste at belønne.

Der er aldrig nogen, der er blevet motiveret af at få -3. Heller ikke af at få 7 igennem en hel studietid, selvom ens faglige niveau faktisk har rykket sig en smule undervejs. Omvendt kan en anerkendelse af selv små fremskridt mange gange motivere til yderligere fremskridt.

Der er nogle grundlæggende forhold ved vores nuværende karakterskala, som desværre hæmmer både læring og motivation. Når karakterer i dag spiller så stor en rolle, som de gør, er det vigtigt, at vi får skabt en bedre måde at bedømme på.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Har aldrig forstået karakteren -3

Derfor er det positivt, at regeringen, SF og Dansk Folkeparti har besluttet at genåbne diskussionen om en justering af vores karakterskala. Det skal senest ske i andet halvår af 2025. Og vi håber meget, at diskussionen munder ud i et nyt bedømmelsessystem.

Ligesom ekspertgruppen for ændring af karakterskalaen mener vi, at det vil gavne både elever og studerende at indføre en karakterskala fra 1 til 7. Hvis vi skal spare på ressourcerne, er det også en mulighed at revidere den nuværende skala ved at afskaffe karakteren -3 og erstatte karakteren 7 med 6 og 8.

Vi har aldrig forstået, hvordan en negativ karakter skulle kunne fremme motivation og faglig udvikling. Derfor bør karakteren -3 i vores optik helt afskaffes. Den sender et unødigt negativt signal, som ingen er tjent med.

Selv små succeser bør belønnes

Samtidig er den nuværende skala belastet af, at springene mellem karaktererne er alt for store. De store spring kan gøre det svært for undervisere at give en præcis og nuanceret bedømmelse af de studerendes faglige niveau.

Hvis man som studerende har kæmpet i lang tid med at knække koden til en bestemt færdighed, er selv en lille faglig progression vigtig at få frem i lyset for at styrke ens videre motivation og læring.

Men de store spring efterlader ikke megen plads til at synliggøre og anerkende de små fremskridt, som ellers kan være så afgørende. Derfor går vi ind for en mere lineær skala.

Kan mindske unges stress og angst

En skala med mindre spring kan også mindske det pres, elever og studerende kan føle for at opnå bestemte karakterer. Vi ved desværre, at mange studerende døjer med stress, og at tilstanden ofte er forbundet med det at blive bedømt.

Vi har aldrig forstået, hvordan en negativ karakter skulle kunne fremme motivation

Ifølge DM’s studielivsundersøgelse (2023) havde over halvdelen af de studerende i løbet af det seneste semester ofte eller altid været stressede. Mere end to ud af tre følte sig stressede i forbindelse med eksamen, og mere end hver tredje følte sig stressede i forhold til at opnå gode karakterer.

Ved at indføre en mere lineær skala vil selv små forbedringer blive afspejlet i ens endelige karakter, og afstanden mellem de forskellige udfald vil være mindre. Det mener vi kan reducere den stress og angst, som ofte er forbundet med karakterer.

Fokus på fremskridt frem for fejl

Vores elever og studerende skal have de bedste muligheder for at lære. De skal tilbydes et sundt læringsmiljø, hvor der både er plads til at tage chancer og fejle. Og de skal bedømmes på en måde, der fremmer lysten til at lære og udvikle sig fagligt.

Derfor håber vi meget på, at politikernes diskussion munder ud i et nyt bedømmelsessystem, der fokuserer mindre på fejl og i stedet fremmer både motivation og sund læring.

Seneste