Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ditte fik tvangsmerit – bliver biolog med speciale i teatervidenskab

FREMDRIFTSREFORMEN – Ditte Staffeldt fik et chok, da hun kort efter studiestart på Biologi fik merit for at have studeret teatervidenskab. Det betyder, at hun mister en del af sin bacheloruddannelse og muligheden for frit at vælge, hvad hun vil specialisere sig i.

Engang var merit noget, du søgte om i håb om at få godskrevet beståede eksaminer taget på en anden relevant uddannelse.

Efter fremdriftsreformen er merit noget du risikerer at få, uanset om du ønsker det, eller om det er fagligt relevant.

Det er sket for Ditte Staffeldt, der læste et års teatervidenskab, inden hun skiftede til biologi.

Læs mere om reglerne for merit på KU

Frygter at få discountuddannelse

Hun føler, at hun har fundet det rette studium, men frygten for at ende med en ubrugelig discountuddannelse lurer i baghovedet.

Hun har nemlig mod sin vilje har fået merit for et års studier på teatervidenskab svarende til en tredjedel af bacheloruddannelsen på Biologi.

»Jeg bliver biolog med speciale i teatervidenskab, og hvad kan jeg så lige bruge det til? Jeg er ikke begyndt på min uddannelse for at slippe for at lære noget, men fordi jeg synes, det er spændende, og vil tilegne mig så megen viden som muligt om mit fag. Nu får jeg mindre viden om Biologi end mine medstuderende og kan skrive færre relevante fag på mit CV,« siger en skuffet Ditte Staffeldt.

Mister valgfrihed

Hun tilføjer, at de ECTS-point, som hun har fået merit for, er de valgfrie dele af bacheloren.

Da Biologi er et bredt fag, bruger de studerende på bacheloren normalt netop de valgfrie fag til at finde ud af, hvad de vil specialisere sig indenfor på kandidaten.

Hun tilføjer, at hun kender andre, der står i sammen situation. Blandt andet har en fra hendes studiegruppe fået merit for at have studeret klassisk musik på konservatoriet.

Nej til klage

Ditte Staffeldt forklarer, at hun prøvede at klage til studienævnet med begrundelsen, at teatervidenskab er fagligt irrelevant for biologistudiet, men der var intet at gøre.

Svaret lød, at det på grund af fremdriftsreformen nu kræves, at ansøgere skal have merit for beståede uddannelseselementer fra alle tidligere uddannelsesforløb på samme niveau.

Da 60 ECTS-point ifølge den nu tidligere studieordning på Biologi er fuldstændig valgfrie blandt alle fag på Københavns Universitet, kunne Studienævnet ikke afvise at give merit med henvisning til, at teatervidenskab ikke er relevant, hvis du vil være biolog.

Ny mulighed for dispensation

Ditte Staffeldt tilføjer, at studieordningen efterfølgende er lavet om, så der er opstået en ny mulighed for at søge om dispensation, som hun overvejer at gøre brug af.

Man kan dog højest få dispensation for 30 af de i hendes tilfælde 60 meritoverførte ECTS-point, og disse point kan kun bruges på fag, der udbydes fra en begrænset valgfri liste.

»Jeg kan dermed ikke frit vælge, hvilke fag der skal definere den ’valgfrie’ del af min bacheloruddannelse, hvilket for mig virker ret ironisk. Man vil desuden altid sidde tilbage med 30 ECTS-point fra en uddannelse, man ikke var tilfreds med,« siger hun.

Bliver ikke hurtigere færdig

Ifølge Ditte Staffeldt er det mest groteske ved situationen, at tvangsmeritten ikke betyder, at hun bliver hurtigere færdigt med studierne, end hun ellers var blevet.

»Jeg har snakket med en studievejleder, men ingen ved præcist, hvordan det skal foregå. Jeg får sandsynligvis et undervisningsfrit hul på tredje år, hvor jeg skal sidde og vente, men jeg kan ikke få svar på, om jeg kan få SU imens. Det giver virkelig ingen mening,« siger hun.

Det må være en fejl

Ditte Staffeldt er ikke i tvivl om, hvor ansvaret for hendes situation skal placeres.

Hun mener, at det er uddannelsesministeren og forligspartierne, der ikke har tænkt sig ordentligt om, da de blev enige om fremdriftsreformen.

»Tvangsmerit virker som en ide, der er kommet med ved en fejl, da de sad en sen nattetime i ministeriet og skulle finde på måder at få de studerende hurtigere igennem. Det ville være fint, hvis politikerne for en gang skyld var lidt selvkritiske, indrømmede, at det var en konsekvens, som de ikke havde regnet med, og lavede det om,« siger Ditte Staffeldt.

Uniavisen har spurgt Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, hvad hun vil gøre ved de problemer, der – som i Ditte Staffeldts tilfælde – har vist sig, siden universiterne begyndte at implementere reformen ved semesterstart 2014. Hun svarer skriftligt:

»Der vil opstå udfordringer med reformen – og som med alle andre problemer og udfordringer – skal de løses på forskellig vis. Det forventer jeg, at uddannelserne er villige og kreative i forhold til. Jeg har til gengæld sagt, at jeg vil sætte mig ned sammen med uddannelserne og tale reformen igennem. Men selvfølgelig først når den har virket et stykke tid, og vi har reelle erfaringer med, hvordan den virker. Løsningen bliver ikke at droppe reformen.«

clba@adm.ku.dk

Seneste