Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
ENTREPRENØRSKAB - Selv om arbejdsløsheden blandt dimittender er tårnhøj, kan studerende godt øge deres jobmuligheder. Det mener to psykologistuderende, der netop har solgt deres første projekt til en mellemstor dansk virksomhed.
Vidste man ikke bedre, ville man tro, at Ditte Darko og Louise Dinesen allerede var veletablerede forretningskvinder med egen virksomhed og en pæn månedsløn. Deres omgangstone er professionel, de er velklædte, og de bruger ord som ’innovation’ og ’bæredygtighed’ uden at det lyder påtaget.
Vi sidder på kontoret i Nansensgadekvarteret. Et par gader væk sidder deres medstuderende i udtrådte Converse-sko og terper teori på Institut for Psykologi. Her har Ditte og Louise også siddet, men efter de fandt ud af, at vejen til fast arbejde for mange psykologer starter som arbejdsløs, har de taget forskud på arbejdslivet.
Dimittendledigheden er nemlig høj i disse år, og psykologi er et af de fag, som er særligt hårdt ramt. Her slås lidt over hver tredje dimittend mod ledigheden med eksamensbeviset i hånden. Årsagerne er som altid mange, men vil man undgå dagpengeland, så må man tænke nyt under studietiden, mener Ditte og Louise.
»Ellers går man bare og venter på det perfekte studiejob, der måske aldrig kommer,« fortæller Ditte.
I stedet for at vente, begyndte Ditte og Louise at tænke videre end til næste uges pensum. Med udgangspunkt i faget arbejds- og organisationspsykologi tog de kontakt til DONG, hvor de undersøgte, hvorfor den psykiske sundhed ofte glemmes, når virksomheder iværksætter sundhedprogrammer for medarbejderne.
»Vi nedtonede Chris McDonald-effekten og fortalte medarbejderne, at sundhed er noget, man definerer individuelt,« siger Louise.
At arbejde med en stor virksomhed som DONG kan godt være nervepirrende for to studerende, der ikke har lang tids erfaring på arbejdsmarkedet, indrømmer Ditte. Det skal dog ikke være nogen forhindring for ens ambitioner.
»Brug hvad du har, og så tag den derfra,« griner den ene af pigerne bag Lykkeakademiet.
Det synspunkt bakkes op af Niels Kjeldsen, chefkonsulent i Dansk Psykolog Forening.
»Studerende tror ofte, at det er karakterer eller udlandsophold, der er vigtigst i forhold til jobmuligheder. Men faktisk er erhvervserfaring det allervigtigste, når nyuddannede skal have job. Får man det ikke under studiet eller umiddelbart efter, risikerer man, at ens kvalifikationer forvitrer, og nye generationer overhaler én, da de er bedre egnet.«
Erhvervserfaring under studietiden er dog ikke lige så integreret på KU, som det er på eksempelvis Copenhagen Business School, hvor uddannelse og erhvervsliv mødes i en high-five, mener Ditte og Louise.
Institut for Psykologi anerkender problemet og arbejder på forbedring.
»Særligt de eksterne lektorer, men også enkelte af vore faste undervisere, er gode til at skabe kontakt til verden uden for universitetet,« udtaler institutleder Helle Andersen.
Den oplevelse deler Ditte og Louise ikke helt:
»Underviserne har lavet mange spændende projekter. Det er bare svært at integrere de studerende, og derfor ender det med at være ufrugtbart for os,« siger Louise.
Studerende må derfor selv gribe telefonen og kontakte relevante firmaer og organisationer. Kombineret med erfaringerne fra DONG var det formlen, der gjorde det muligt for Ditte og Louise at designe deres eget sundhedsprogram. Et program, der ikke kun fokuserer på fysisk velvære hos medarbejderne, men også inddrager sociale og psykiske faktorer.
Programmet er så gennemarbejdet, at det er lykkedes at sælge det til en mellemstor dansk virksomhed – på helt almindelige markedsvilkår.
Således er det lykkedes Ditte og Louise at gøre deres overstregede psykologibøger til en vækstfaktor i dansk økonomi, at gå fra pensum til profit. Og det forpligter:
»Inden man kommer ud i en virksomhed, har man virkelig forberedt sig. Man tager ikke en virksomhedsleders tid en halv dag uden at være sikker på at kunne gøre det godt nok,« advarer Louise.
Måske er det herfra forretningsattituden er opstået. Begår man sig i et professionelt miljø, så stiller det store krav, men giver samtidig en hel del energi, nævner Ditte. Og energi er der brug for, hvis drømmen om at blive selvstændig skal føres ud i livet.
»Måske starter vi noget selv,« tøver Louise, indtil hun bliver afbrudt af Ditte.
»Jeg er 100 procent sikker på, at det gør vi.«
uni-avis@adm.ku.dk