Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Drik din cocktail og spis din broccoli

Science and cocktails — Oplev en nyere - og klogere - type natteliv. Reportage fra Byens Lys, hvor en veloplagt KU-professor delte sin store viden om superplanter til et akkompagnement af intelligent miksede drinks.

Det er en tirsdag aften i oktober, og Byens Lys, Christianias biograf, er tæt pakket med unge mennesker. De er ikke kommet, fordi de hungrer efter tung røg, men fordi de vil udvide deres videnshorisont mens de slubrer farverige cocktails. I aften har professor Barbara Ann Halkier ordet, og hun skal dele sin store viden om fremtidens planter.

Et drinks-laboratorium

Det er lidt af et oxymoron at gå ned gennem Pusherstreet i oktobermørket for at skulle til et videnskabeligt foredrag. Men det stemmer også til en særlig atmosfære, der er helt nede på jorden.

Omkring kl. 20 står en del mennesker i kø. Arrangementrækken Science and Cocktails er efterhånden blevet populær, og kulturkonceptet er i løbet af fem år gået fra at have 2 frivillige til 50 i dag.

Plan(t)s for the future: From mustard seeds to broccoli

Del af foredragsrækken under Science and Cocktails. Fandt sted tirsdag den 9. oktober kl. 20 i Byens Lys på Christiania.

Næste foredrag i rækken finder sted den 28. oktober kl. 20 sammesteds. Det gælder Anil Seth: Consciousness, perception, and controlled hallucinations.

 

Denne aften har arrangørerne måttet åbnet en lounge på førstesalen for den del af publikum, der ikke er kommet i god tid, så ingen af de fremmødte går glip af foredraget. Her er der en lille bar, sofaer, stole, og så kan man ellers følge med på en projektor, der sender direkte nede fra salen.

Nede i salen bliver farverige, boblende cocktails mikset af et barpersonale klædt i hvide kitler. I baren er står der selvlysende blandinger i martiniglas, og bartenderne benytter både målebægre og flasker, der ligner noget fra et klassisk laboratorium.

På bardisken finder man en plasmakugle, som nysgerrige fingre finder vej til, for at observere ædelgassen reagere ved berøringen.

Spis din broccoli og din rødkål

Fra scenen fortæller Barbara Ann Halkier om planter, hvordan de interagerer med hinanden, hvorfor de er så vigtige for vores helbred, og hvorfor de er nogle virkelig interessante organismer.

Planter er fantastiske kemikere, der kan producere både giftige kemiske forbindelser som en forsvarsmekanisme og skønne dufte til at tiltrække bestøvere. Det er en udfordring i agrikulturen, at det ofte er i de spiselige dele at giftige forsvarstoffer oplagres, hvilket reducerer fødevarenes næringsværdi.

Barbara Ann Halkier har sammen med sit team succesfuldt fundet frem til, hvordan man reducerer giftige forbindelser i frø af sennepsplanten, som er tæt relateret til rapsplanten.

Sennep er i langt højere grad sygdomsresistent og tolerant over for tørke og hedebølger end raps, og derfor er planten et robust alternativ til raps som er truet på grund af de globale klimaforandringer.

For at forklare hvad man kan inden for hendes forskningsområde fortæller Barbara Ann Halkier om en broccoli, der mest af alt lyder som en superhelt. Broccolien hedder Benéforte og den er blevet genereret til at indeholde 2-3 gange mere af det helsefremmende glucoraphanin end en standardbroccoli.

Også den kommende juls favoritgrønsag, rødkålen, indeholder høje mængder glucoraphanin.

Gennem adskillige koststudier har forskere fundet, at indtag af korsblomstrede grøntsager markant reducerer risikoen for kræft og hjertesygdomme. Glucoraphanin bliver i vores fordøjelsessystem konverteret til en forbindelse kaldet sulforaphan. I kroppen aktiverer sulforaphan kroppens celler og stimulerer antioxidant-generne, hvilket er godt for vores generelle helbred, og specielt hjælper os når vi bliver ældre.

Planteforskningens Mick Jagger

Professor Barbara Ann Halkier er leder af DynaMo Center of Excellence, hvor der forskes i plantebiologi. Hun har vundet en del priser gennem årene, og i april 2017 kom hun og hendes team på forsiden af magasinet Nature Biotechnology på grund af deres vigtige gennembrud med at udvikle sennepsplanten som en oliefrøafgrøde, der kan modstå klimaforandringerne. Med stolthed i stemmen forklarer Barbara at det måske kan sammenlignes med, at du som musiker kommer på forsiden af magasinet Rolling Stones.

Hun har accepteret invitationen til at komme og dele sin viden hos Science and Cocktails, fordi hun synes, at det er et eminent koncept, fortæller hun. Hun ser det som en enestående chance for at kommunikere ud i bredere kredse hvad planteforskere kan i dag. Især lægger hun vægt på budskabet: At dna er en del af hverdagen, og at alle afgrøder kan betragtes som mutanter.

Hun har nemlig oplevet mange misforståelser og fordomme i debatten om fremtidens planter, fx mod GMO, som hun gerne vil være med i kampen om at få nedbrudt.

Hun fortæller efter foredraget, at det har været en fantastisk oplevelse at tale herude og se alle de unge mennesker der interesserer sig for at lære ny viden.

»Folk er virkelig med og meget opmærksomme,« siger hun om oplevelsen af at tale ud til publikum og den efterfølgende dialog med salen.

Et koncept i udvikling

Jay Jacome Armas er faderen bag konceptet Science and Cocktails. Han fik ideen, da han under sin ph.d. kørte en bar på Gothersgade. På baren organiserede han i forvejen en del forskellige events, så hvorfor ikke også videnskabelige foredrag?

Da han selv er flyttet til Christiania, har han flyttet kulturkonceptet med sig. Idet Christiania har flere kunstneriske typer, forklarer Jay, har han udviklet konceptet til også at inddrage kunsten. Efter det videnskabelige foredrag er det denne aften Niclas Knudsen Trio, der spiller. De beskriver det selv som en blanding af Elmore James, Jimmy Reed og Muddy Waters med nordiske toner.

Science and Cocktails er en nonprofit organisation, som drives af frivillige – bag baren, med lys, lyd og så videre. Det er vidensdeling på flere niveauer, fordi de også deler ud af grundstenene i deres populære koncept, så det kan startes i andre byer og på den måde gøre viden mere tilgængelig for flere. På nuværende tidspunkt eksisterer Science and Cocktails i Johannesburg, Bruxelles, København og Amsterdam.

Seneste