Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
OPTAGELSE.DK - Danske Studerendes Fællesråd kræver nu en løsning for alle studiesøgende, som er gået glip af en studieplads på grund af problemer med at anvende hjemmesiden optagelse.dk
Flere hundrede studiesøgende er angiveligt blevet afvist på universiteterne, fordi deres elektronisk udarbejdede ansøgninger ikke er vedhæftet den eksamensdokumentation, som uddannelsesstederne skal bruge for at vurdere deres ansøgere. De skuffede ansøgere opfyldte ellers de gældende adgangskrav til uddannelserne.
Studiecheferne på SDU og Roskilde Universitet (RUC) kritiserer ifølge Danmarks Radio (DR) optagelse.dk for at være brugerfjendtligt, mens styrelsen UNI-C, der har designet systemet for Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet mener, at teknikken virker, som den skal.
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har over for DR afvist at hjælpe de skuffede studiesøgende. Hun mener, det er universiteterne, der må løse problemet. »Det er helt op til det enkelte universitet at beslutte, hvad de gør. Hvilke procedurer, de vil tilrettelægge for ansøgere, der måske er kommet i klemme i den her situation,« siger Charlotte Sahl-Madsen til DR.
Aben bliver med andre ord givet på omgang, og ingen har ønsket at tage et overordnet ansvar for at få bugseret de afviste ansøgere ind på universiteterne i år.
Den besked huer ikke Danske Studerendes Fællesråd, hvis formand Mikkel Zeuthen forlanger en politisk løsning. Zeuthen mener, at over tusind ansøgere kan være gået glip af en studieplads. Hans gæt baserer sig på, at 400 ansøgere til Syddansk Universitet (SDU) og 150 til Aalborg Universitet (AAU) var kommet i klemme på grund af mangelfulde elektroniske ansøgninger. Hvis problemerne fra SDU og AAU genfindes på de store universiteter, er flere hundrede andre unge kommet i klemme.
»Vi er godt klar over, at videnskabsministeren ikke bare kan forlange, at universiteterne skal optage mange flere mennesker, uden at der følger penge med, så derfor mener vi, at hun må afsætte en ekstraordinær pulje, så uddannelserne kan tilbyde ekstra pladser,« siger Mikkel Zeuthen. »Som minimum må vi kræve, at de unge, som skulle have været optaget, garanteres en plads næste år, uanset om karakterkravet ændrer sig.«
Ifølge DSF-formanden er det »latterligt«, at politikerne, der har travlt med at formane de unge at uddanne sig, ikke har kunnet forhindre, at kvalificerede ansøgere ikke kommer ind på studierne.
På Københavns Universitet mener studiechef Claus Nielsen, at sagen er en storm i et glas vand. Antallet af studiesøgende, der ikke får fremsendt den forlangte dokumentation, er lavt og ikke anderledes end det plejer at være, siger han. På KU forsøger man at kontakte ansøgere, der af den ene eller anden grund ikke har indsendt deres papirer, og der bliver også givet dispensation til ansøgere, der har en god grund til ikke at have indleveret dokumentation i rette tid.
Men ifølge studiechefen påhviler der også ansøgerne et ansvar. »At dokumentere er det, de skal gøre resten af livet som universitetsstuderende og -uddannede, og det er selvfølgelig også gældende her,« siger han.
DSF roser, at KU åbner mulighed for dispensation til de afviste, men formanden er ikke tilfreds med den udlægning af sagen, som studiechef Claus Nielsen giver.
»Det er en lidt arrogant måde at affeje problemet på,« siger Mikkel Zeuthen. »Man kunne godt ulejlige sig med at finde ud af, hvor mange mennesker det drejer sig om. Og hvis problemet er årligt tilbagevendende, er det i sig selv et argument for at overveje, om man har de rette systemer for optagelse.«
Mikkel Zeuthen mener, at det er et tegn på systemfejl, når et meget stort antal unge går fejl af optagelsesprocedurerne. »Det kan ikke afvises som sjusk, det her er jo højt begavede unge, der er vant til at navigere på nettet,« siger han.
chz@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.