Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
UNIVALG16 - Alexander Thorvaldsen er efter sit første år i bestyrelsen overbevist om, at de studerende sætter deres aftryk på de vigtigste beslutninger. »Vi bringer virkeligheden ind i bestyrelseslokalet,« siger han.
Fremdriftsforhandlinger, massefyringer og nyt valg af rektor. Studenterrådets Alexander Thorvaldsen kan se tilbage på et »ret turbulent første år i bestyrelsen,« som han siger det.
For et år siden nærmede han sig stemmerekorden med sine 1.467 stemmer og blev valgt ind som en af to studerende i KU-bestyrelsen. Som tak lovede han til gengæld, at han ville knokle i kampen mod fremdriftsreform og nedskæringer.
Og knokle har han fået lov til. Nogle af de hårdeste besparelser på uddannelse i nyere tid er gennemført i det seneste år, og det har lagt en dæmper på begejstringen over bestyrelsesarbejdet, siger den statskundskabsstuderende Alexander Thorvaldsen.
»Det er ikke sjovt at være med til at fjerne 500 stillinger.« – Alexander Thorvaldsen
»I bestyrelsen har vi været bundet på hænder og fødder af nedskæringer. Vi kan jo ikke modsætte os regeringens besparelser, tværtimod er det vores opgave at gennemføre dem. Og det er en lortet tjans, for det er ikke sjovt at være med til at fjerne 500 stillinger i den største nedskæringsrunde i mands minde.«
Sammen med Søren Axel Petersen, Studenterrådets anden repræsentant i bestyrelsen, gik kampen ud på så vidt muligt at friholde forskning og uddannelse fra milliardnedskæringerne.
»Min største skuffelse det første år er nok, at det ikke lykkedes at friholde forskning og uddannelse – det kunne simpelthen ikke lade sig gøre at skære uden at gå på kompromis med kvaliteten,« siger han og fortsætter:
»Ikke at jeg havde bildt mig det ind, men som de studerendes mand i bestyrelsen er det alligevel hårdt at skulle gennemføre regeringens nedskæringspolitik.«
På trods af nedskæringer har Alexander Thorvaldsens første år i bestyrelsen overbevist ham om, at arbejdet nytter noget.
»De historier jeg hører i bestyrelseslokalet er tit anderledes end dem, jeg hører fra mine medstuderende. Jeg er sikker på, at vi bringer de studerendes virkelighed ind i bestyrelseslokalet og ændrer på det glansbillede, der i hvert fald nogle gange findes,« siger Alexander Thorvaldsen.
I KU’s bestyrelse sidder 11 folk, der er med til at udstikke retningslinjerne for universitetets fremtid. Blandt andre kendis-professoren Eske Willerslev og virksomhedsledere fra Mærsk og Novo Nordisk.
To af de 11 bestyrelsesmedlemmer er studerende, og når universitetsvalget er overstået fredag, vil de studerendes stemmer afgøre, hvem der fremover skal hjælpe Alexander Thorvaldsen.
»Jobbet i bestyrelsen er alt for vigtigt til at overlade til virksomhedsledere,« siger Alexander Thorvaldsen og opridser lyspunkter i et ellers hårdt år på Københavns Universitet:
»Ud fra mit første år vil jeg helt klart sige, at vi kan gøre en forskel. I bestyrelsen har vi smidt millioner efter feedback og et bedre studiemiljø, og det vil de studerende kunne mærke.«
Et andet stort emne i Alexanders Thorvaldsens første bestyrelsesår er ændringerne i fremdriftsreformen.
Skruer man tiden tilbage til sidste års valgkamp var ‘Afskaf tvangstilmelding’ og ‘Genindfør eftertilmelding til valgfag’ to af Studenterrådets valgslogans.
»Vi har fået blødt op på fremdriftsreformens makværk.« – Alexander Thorvaldsen
I maj 2016 lå resultatet af genforhandlingen klar. Studenterrådet og Alexander Thorvaldsen jublede, men kritikerne mente ikke, at der var meget at juble over: Der var nu et aktivitetskrav på 45 beståede ECTS-point om året, mens ubegrundet orlov på kandidaten blev afskaffet.
Har I leveret på de løfter, I gav de KU-studerende ved sidste valgkamp?
»Jeg har aldrig bildt mig ind, at Studenterrådet med sølle to ud af 11 bestyrelsesposter kunne gøre op med alle dele af fremdriftsreformen, men jeg sagde, at vi ville knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at få forsøge. Højdepunktet i mit første år er helt sikkert, at vi har fået blødt op på fremdriftsreformens makværk,« siger Alexander Thorvaldsen.
Tvangstilmelding er erstattet af beståelseskrav på 45 ECTS, og man kan ikke vælge nye fag, når først semestret er begyndt. Er det værd at udlægge som en sejr?
»De regler vi har nu er bedre end dem før, punktum. At det så ikke er the big dream, vi har fået vedtaget, giver jeg kritikerne ret i. Men når jeg går i seng om aftenen, er det jeg ser tilbage på med stolthed de forbedringer, der trods alt kom. Ikke alt det, der ikke lykkedes,« siger bestyrelsesmedlemmet.
Sidste år stemte 20 procent til univalget, en rekordhøj stemmeprocent. Men selv i turbulente nedskæringstider var det kun én ud af fem KU-studerende, der gik online for at stemme.
»De andre lister vil lege folketingsvalgkamp og føre Christiansborg ind i univalget.« – Alexander Thorvaldsen
Samtidig er listerne Frit Forum (socialdemokratisk studenterforening) og Konservative Studerende i de senere år begyndt at øge konkurrencen om de bestyrelsesposter, som Studenterrådet næsten har monopol på.
Alexander Thorvaldsen er træt af den lave stemmeprocent og de alternative lister til univalget.
»De andre lister vil lege folketingsvalgkamp og føre Christiansborg ind i univalget. Det kan måske lyde sjovt, men vi har langt mere, der knytter os sammen, end der splitter os. Jeg håber, at de studerende på fredag går ind og stemmer på dem, der ikke leger Christiansborg, men som taler på vegne af alle studerende,« siger han og anerkender, at en stemmeprocent på 20 procent ikke er imponerende.
»Jeg ville ønske, at langt flere stemte, men husk at engagement ikke er lig med en stemme til univalget. Tag ud på hvilket som helst KU-fakultet, og du vil finde masser af studenterforeninger og fredagsbarer. Det engagement har vi brug for i det kommende år.«
En tidlig julegave for Alexander vil være et godt valg for Studenterrådet på fredag. Så skal han nok sørge for at bruge den fornuftigt, siger han.
»Vi har lige fået ny rektor (Henrik C. Wegener, red.), som skal have en god start. Han skal sørge for, at studentermiljøet bliver bedre, og at uddannelse ikke bliver en lillebror til forskning – de to er lige vigtige.«
Og hvad hvis den nye rektor ikke evner det?
»Så skal vi nok lade ham få det at vide,« griner Alexander Thorvaldsen og afslutter:
»Og jo flere der stemmer til univalget og engagerer sig i fagrådene, desto sværere får han og resten af bestyrelsen ved at ignorere os.«
uni-avis@adm.ku.dk