Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Københavnske studerende er de sløveste i landet når det drejer sig om at få afleveret specialet til tiden. Men hvis man truer dem med nedskæringer, tager de affære
Fredag formiddag på H.C. Ørsted Instituttet. Mens solen skinner udenfor, indhyller en forelæsning om elektromagnetisme auditoriet i stilhed og dvale. Roen bliver brudt af et højt pift da tre kampklædte kontrollører stormer rummet bevæbnet med girokort.
Skulderpudderne i deres sorte uniformer giver kontrollørerne en robotagtig karisma, og den eneste øjenkontakt er et spejlbillede i de sølvgrå solbriller. Mens de holder ro og orden, passer en flok unge mennesker i jakkesæt de studerende op og deler eksamensbeviser ud til højre og venstre. »Universitetet har ikke råd til at give dig en uddannelse, men her er et gratis eksamensbevis. Tillykke med det, du er nu cand. discount!« råber de.
Blandt de studerende på Det Naturvidenskabelige Fakultet er der stor interesse for de masseproducerede kandidatgrader og for forklaringen som følger: Det nye taxametersystem lægger op til at straffe de universiteter hvis studerende bruger længere tid end den normerede på at gennemføre deres uddannelse. Det kommer til at gå ud over Københavns Universitet, og derfor har Studenterrådet besluttet at hjælpe universitetet ud af den økonomiske knibe ved at sende de studerende ud på arbejdsmarkedet med samme. »Vi har taget konsekvensen af nedskæringerne og uddeler discount-eksamensbeviser til alle her på instituttet,« fortæller et af jakkesættene, Pia Daugbjerg der læser statskundskab. »Vi kan lige så godt sænke det faglige niveau allerede nu hvis der skal være råd til en eller anden form for undervisning.«
På vej mod brugerbetaling?
Gangene på H.C. Ørsted Instituttet er også blevet indtaget af kontrollører, og eksamensbeviserne flyver gennem luften. Mattias Friis Jørgensen forklarer, mens han uddeler plagierede kandidatgrader, at han frygter at den nye taxameterordning er et skridt på vejen mod indførsel af brugerbetaling. »En sandsynlig konsekvens af de nye taxameterforringelser er at man må slække på kvaliteten af undervisningen for at få flere studerende hurtigere igennem. Ellers får universitetet ingen penge – og så vil næste skridt være brugerbetaling,« forklarer han mens en krølhåret, uniformeret pige med skuldre som en klippe galper efter de studerende: »Og se så at komme ud på arbejdsmarkedet i en fart!«
Om taxametersystemet får de studerende til at oppe sig, vil tiden vise.
Men hvis prisen bliver discountgrader, er Studenterrådets formand David Salomonsen ikke i tvivl om hvad der bør prioriteres højst. »Vi mener det er vigtigere med dygtige kandidater end med mange kandidater. Det giver i sidste ende bedre kvalifikationer at man får prøvet sit fag i praksis, også selvom det kan betyde forlænget studietid,« udtaler han.
Anført af kontrollørerne forlader aktivisterne fakultetet og leverer en afskedssalut sammen med de resterende girokort. »Og hvis nogen i øvrigt skulle være interesseret i en rigtig uddannelse, kan de selv få lov at betale!«