Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Eksamensfeber

Sveden pibler frem og adrenalinniveauet stiger mens kopimaskinerne buldrer af sted. Mød en flok søvnløse studerende lige før og efter aflevering af sommerens store skriftlige opgave

Er der nogen der skal bruge Elvis?« lyder det fra en mørkhåret studerende der lige er kommet ind i Vesterkopis studiekælder i Nørregade der er flittigt besøgt i eksamensperioder.

Ingen har taget Elvis der dog efter hyppig brug hele morgenen står varm og brummende langs væggen sammen med The King, John Wayne og de andre kopimaskiner.

Etnopoppen vælter ud i lokalet mens de tre studerende fra Handelshøjskolen går i gang med at kopiere deres bacheloropgave om ‘Forretningsintegritet i Novozymes’ på Elvis.

Ved The King står Mathias der læser statskundskab på Københavns Universitet og kopierer sider fra bogen Theory of International Politics.

Mathias sveder mest på grund af de 25 graders varme i lokalet. Eksamen er han ikke så nervøs for. Igen i år er det en mundtlig synopsiseksamen som han endnu ikke har fået datoen på.

»Vi skal op i International Politik som er et af de mest spændende fag vi har. Jeg går til eksamen sammen med min makker som jeg har gået til synopsiseksamen med et par gange før, så jeg stresser ikke rigtigt.

Det er meget nemmere at improvisere lidt til en mundtlig eksamen end en skriftlig,« mener Mathias mens han med medlidenhed kan kigge rundt på de mange studerende som ikke slipper med en mundtlig eksamen i år.

Konklusion til morgenmad
På de opstillede borde ved kopimaskinerne bliver der samlet opgaver. Et par glemte ark papir vidner om nogle af de opgaver der er passeret over bordene denne mandag morgen:

En liste over priser på ansigtsbehandling og hårfjerning ligger side om side med en analyse af bankers engagement i kulturlivet.

Jens og Simon fra Historie skal aflevere om 31 minutter. Jens kigger på uret og mener godt lige de kan nå at fortælle lidt om hvordan det er gået med deres opgave om Kinesisk Samhandel med Europa i 1600-1700-tallet.

»Vi har brugt en måneds effektivt arbejde på at lave opgaven, men vi har haft undervisning i emnet de sidste to-tre måneder,« fortæller Jens.

Simon har travlt med at udfylde skemaer og lægge sidste hånd på sin del af opgaven som først er blevet færdig her til morgen.

»Jeg troede egentlig jeg havde god tid da jeg stod op klokken halv seks for at skrive konklusionen, men det har været lidt presset,« fortæller Simon.

Jens plejer også at arbejde til sidste minut med sine opgaver, men er til sin egen overraskelse blevet færdig i ‘god’ tid.

»Man er jo mest effektiv under pres,« griner Jens.

Nogen stor forside bliver det ikke for de to historiestuderende her tyve minutter i deadline. Simon skriver med sin nydelige håndskrift opgavens titel på side et: Kinesisk Maritim Historie 1644-1868.

Ingen ro før aflevering
»Skal det være med spiral, lim eller hardcover?« spørger en af de ansatte bag skranken i studiekælderen hvor der arbejdes intensivt med at lime, indbinde og laminere opgaver til alle egne af uddannelsessystemet.

Antropologistuderende Mille Katrine ser umiddelbart rolig og behersket ud som hun sidder ved et af de blomstrede borde foran colaautomaten.

Hun venter på at få indbundet de fem eksemplarer af sit bachelorprojekt som skal afleveres på instituttets kontor på Vandkunsten i Indre By om knap to timer. Men roen har langt fra sænket sig.

»Jeg tror først rigtig jeg kan tage den med ro når projektet er afleveret. Indtil da er der jo stadig en masse der kan gå galt,« siger Mille Katrine der har knoklet med en medieantropologisk analyse af national identitet i tv-serien Krøniken.

»Jeg har været oppe til halv fire i nat og er så stået tidligt op i morges så jeg kunne nå at læse korrektur på min kærestes opgave. Han går på DTU og har til gengæld lavet forsiden til min opgave i morges,« fortæller Mille inden hun iler mod Vandkunsten.

Afleveringsøller
På Antropologi er der deadline for bacheloressays kl. 14. Allerede kl. 13 får Mille Katrine afleveret i receptionen på 2. sal.

Et par trætte medstuderende må låne en cykel. De har glemt at skrive et engelsk resume i indledningen. Døren bliver ved med at gå op. Og endnu en søvnig studerende eller to tumler ind. Sahra overgav sig et par timer til søvnen klokken fem i morges.

»Men jeg føler mig fuldstændig rystende og mærkelig tilpas fordi jeg hverken har spist eller drukket siden i går,« forklarer Sahra der synes de sidste to uger har været hæslige.

»Nu skal jeg ud og have en øl og noget frokost, og så tror jeg at jeg falder i søvn,« siger hun og fortsætter den livlige snak med de medstuderende der hænger ud omkring receptionen i lettere opgaveomtåget tilstand.

Seneste