Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Eksamensjuks på Jura

EKSAMEN - To eksaminer på samme dag og tre på en uge. Sådan lyder dette semesters slagtilbud til eksamen på jura. De studerende raser over dårlig planlægning

På alle universitetets fakulteter bliver der svedt over bøgerne i disse dage. På Jura skal de tredjeårsstuderende forsvare deres bacheloropgaver og til eksamen i retsfilosofi og to valgfag. Eksamenstiden er en hård nyser, som skal stås igennem med en gedigen arbejdsindsats.

Men for en gruppe studerende er der desværre gået hul på læseplanen. De har brugt flere dage på at rede tråde ud med Studieadministrationen, efter at eksamensdatoerne blev bekendtgjort.

Frustration over fejl

Lisbeth Nielsen er 3. årsstuderende og fik at vide, at hun skulle op i begge sine valgfag på samme dag og samme tidspunkt.

»Jeg ringede naturligvis til Studieadministrationen og fik at vide, at jeg bare skulle sende en mail. Halvandet døgn senere fik jeg tilbagemelding om, at den ene eksamensdato var blevet flyttet. Jeg kunne glæde mig over ikke at skulle være to steder på en gang, til gengæld skulle jeg stadig til tre eksaminer inden for en uge,« siger Lisbeth Nielsen.

Hun kritiserer stærkt Studieadministrationens håndtering af eksamensplanlægningen.

»Det er frustrerende. Jeg bruger så mange timer på mit studie hver eneste dag, men har reelt ikke en chance for at gå til eksamen på en ordentlig måde,« siger hun.

Hun henviser til, at de studerende i det pressede eksamensforløb føler sig tvunget til at ’planlægge’ at gå til reeksamen ved af aflevere en blank opgave i et fag.

Håndholdt planlægning

I Studieadministrationen på Jura erkender leder Martin Birger Hjørland, at forløbet i eksamensplanlægningen har været problematisk for enkelte studerende.

»Vi afvikler 12.000 eksaminer i maj og juni. Planlægningen foretages manuelt. Der kan ske fejl, som vi naturligvis beklager,« siger Martin Birger Hjørland.

Dette års kaos er ifølge de studerende uden fortilfælde i en årrække. Martin Birger Hjørland forklarer, at Studieadministrationen har været ramt af sygdom.

»Eksamensplanlægningen har lidt under mangel på erfaring og kompetencer, da de folk, der har taget sig af den, ikke har fået den fornødne oplæring. Det er mit ansvar,« siger han.

Studiechefen understreger, at de 52 studerende, som havde fået planlagt to eksaminer på samme dag, alle fik ændret deres eksamensdatoer inden for seks-otte timer efter, at man var blevet opmærksom på problemet.

Protestgruppe på Facebook

Lisbeth Nielsen og de 52 studerende, der skulle til to eksaminer på samme dag, står ikke alene med deres kritik. På Facebook er der oprettet en protestgruppe mod Studieadministrationen på Jura; den har 465 medlemmer.

»Det passer jo ikke, at det ikke kan lade sig gøre at planlægge det bedre. Andre uddannelsesinstitutioner og virksomheder lægger enorme planer hele tiden – uden fejl. Det er uprofessionelt, det der foregår på Jura,« siger Lisbeth Nielsen.

Informationsmøde

Ifølge Martin Birger Hjørland har de studerende urealistiske forventninger til eksamen:

»Når undervisningen slutter, bør de sådan set kunne gå til eksamen i stoffet.«

Han oplevede selv som studerende eksaminer med korte intervaller og kan ikke genkende, at det udgør et særligt problem. Men han understreger, at administrationen vil arbejde på at sprede eksaminerne så meget som muligt.

Studieadministrationen indkaldte derfor til et informationsmøde den 28. maj for alle studerende for at fortælle, hvad der gøres for at bedre situationen og for at få en konstruktiv dialog med de studerende.

»Mødet var godt, men det var ærgerligt, at kun fem-syv studerende mødte op,« siger Martin Birger Hjørland.

Til dét siger Lisbeth Nielsen:

»Den 28. maj kl. 10 sluttede min 48-timers eksamen i retsfilosofi. Jeg havde tre dage til at læse op til næste eksamen og yderligere én dag til næste fag, hvor undervisningen i øvrigt sluttede 26. marts. Nej, jeg gik ikke til mødet. Jeg havde ikke tid, for jeg læser faktisk til eksamen!«

Tudefjæs eller brokkehoved

Går der tudefjæs eller brokkehoved i de jurastuderende? Det har jo trods altid været hårdt at læse til eksamen.

»Enhver må dømme selv. I min optik er forløbet og håndteringen fra Studieadministrationens side totalt absurd,« siger Lisbeth Nielsen.

Afviser klager

Flere studerende i protestgruppen på Facebook giver udtryk for, at Studieadministrationen enten ikke svarer på deres henvendelser eller, at de bliver afvist.

»De kan godt klage over datoerne, men vi kan ikke opfylde individuelle ønsker og behov hos de studerende til konkrete eksamenstidspunkter,« siger leder af uddannelsesservice Martin Birger Hjørland

Lisbeth Nielsen ville ønske, at hun havde haft kræfter til at finde paragraffer frem og vedholdende argumentere sin sag. Det havde hun ikke.

»Sådan er det trods alt nok for de fleste, fordi man er så presset under eksamen,« siger hun

Ifølge Martin Birger Hjørland planlægger man at indføre et it-system til eksamensplanlægning. Håbet for, at det får rettet op på problemerne i Studieadministrationen, har samme farve som eksamensbordet.

Seneste