Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Mit job — Peter Helge Christiansen er eksamensmedarbejder på det nedskæringsramte Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Uniavisen talte med ham forud for fyringsrunden.
Der er helt tyst på administrationsgangen på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, ToRS. Eksamenssekretær Peter Christiansen er det eneste menneske, Uniavisen finder i et ellers helt affolket kontorlandskab i den fjerne ende af Det Humanistiske Fakultet.
Uden for kontorlokalerne på begge sider af den lange gang hænger ellers smilende portrætter af de – primært kvindelige – ansatte, der plejer at sidde her og arbejde med at administrere instituttets ikke færre end 30 små uddannelser (fx balkanstudier, polsk og assyriologi).
Kollegaerne er til møde, fortæller Peter Christiansen. På dagsorden er ledelsens orientering om de kommende nedskæringer på administrationen.
»Det sætter selvfølgelig sit præg på stemningen, at der skal spares, og vi ved, at det kommer til at koste nogle stillinger. Men vi ved ikke hvor mange, og nu går vi og venter på at se, om der er nogen, der begærer frivillig fratrædelse,« siger Peter Christiansen.
Peter Christiansen har arbejdet med studieadministrationen på KUA i otte år. De første tre med skemaplanlægning på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, INSS, men siden har han planlagt eksaminer på ToRS:
»Faktisk blev jeg omplaceret fra INSS hertil, da der var fyringsrunde i 2011, så jeg ved af egen erfaring, at man ikke kan føle sig sikker, når man arbejder med administration,« siger Peter Christiansen.
Selv om det ikke var et planlagt jobskifte, har han været tilfreds: »Det har været fint. Jobbet er meget driftsbetonet, men der er alligevel en vis variation i opgaverne. Og jeg kan godt lide den udfordring, det er, at få det store puslespil til at gå op.«
Det er ikke mindst kontakten med undervisere og studerende, der gør Peter Christiansen glad for sit arbejde: »Det er det samarbejde, der gør, at man føler sig som en del af universitetet,« siger han. Peter Christiansen har både en kandidatgrad i filosofi med tilvalg på Film- og Medievidenskab og en korrespondentuddannelse på sit cv.
Eksamenskontoret planlægger de mundtlige eksaminer sammen med det videnskabelige personale. Datoer skal koordineres, censorer skal hyres, lokaler skal bookes, og så skal de studerende informeres. Og indtil et nyt system der gør den skriftlige eksamen digital, kommer helt op at køre, skal de studerendes opgaver også igennem hænderne på en eksamensmedarbejder.
I disse dage er der tryk på. De studerende er i fuld gang med eksaminerne, og så kommer karakterblanketterne retur og skal tastes i systemet. Og så følger en periode med reeksamen. Presset på de studerende er ikke til at overse fra eksamensmedarbejderens stol:
»De er blevet mere stressede, og efter studiefremdriftsreformen er der flere sygemeldinger. Men nu bliver de jo automatisk tvangstilmeldt reeksamen her i februar, og den har vi meget kort tid til at planlægge, så det bliver lidt grumt.«
Peter Christiansen er ikke reformens største fan:
»Der sker hele tiden forandringer på vores område, ikke mindst fra politisk side, og det er blevet sværere for alle at gennemskue reglerne. Det føles som en kæp i hjulet, at vi hele tiden skal omstille os til nye regler.«
Oveni kommer KU’s digitale systemer, som ikke altid er stabile, og som udskiftes oftere, end godt er, mener Peter Christiansen. Peter Christiansen er i færd med at tale om det gode sammenhold på tværs af afdelingerne, da det igen begynder at summe af liv på administrationsgangen.
Det sidste citat diktafonen når at fange, lyder fra en kollega på gangen, der lige er kommet tilbage fra møde: »Det var ikke ligefrem opløftende.«
Opdatering den 17. februar: Peter Helge Christiansens job blev ikke ramt af besparelserne i februar måned.
gbg@adm.ku.dk