Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK MANDAG - Ekspert: Sofie har ret, studerende lever i fattigdom - Venstre: Mere forskning og mindre bistand - Mindst 11.000 studerende er i bolignød - Studerende snydes for undervisning på fuld tid - Unge fra ulande skal have gratis uddannelse - Kun ni procent lever udelukkende af SU - Danske universiteter er en lukket klub.
En undersøgelse fra TNS Gallup, gennemført for Nordea, viser, at de unge studerende må klare sig med i gennemsnit 2.118 kroner om måneden. Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, siger til Politiken, at hvis man fjerner følelserne fra debatten, og ser fornuftigt på de studerende situation, så er de ikke forkælede, men faktisk fattige. Dermed mener Politiken alligevel at kunne skrive, at ’Fattig-Sofie’, som skrev et meget omdiskuteret indlæg om sine manglende muligheder som studerende på grund af en svag økonomi, faktisk havde ret.
På næste års finanslov (for 2013) vil partiet Venstre kræve flere penge til forskning, skriver Ingeniøren.dk. Pengene skal skaffes ved at barbere kontanthjælpsområdet og ulandsbistanden. Forslaget vil bringe forskningsbudgettet tilbage på de 1,1 procent af BNP, som det var i 2011, mens der på Helle Thornings regerings forslag kun er sat 1,07 procent af BNP af til forskning, svarende til 20,17 milliard kroner.
En stor gruppe unge studerende er reelt hjemløse. Hele fire procent har ingen permanent adresse eller kun en usikker og midlertidig fremlejet adresse. Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Nordea, og forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen hos Nordea er overrasket over de høje tal, og frygter, at nogle af de studerende vil miste modet til at læse og droppe ud af studierne på grund af deres vanskelige boligvilkår.
Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm, kalder det ’helt skandaløst’ og ’et kæmpe svigt’, at universiteterne, ifølge en frisk rapport fra Rigsrevisionen, ikke har givet de studerende nok undervisning, at akkrediteringsinstitutionen har ikke opdaget det, og Uddannelsesministeriet ikke har sikret, at uddannelser og kvalitetssikring fungerer. Det skriver Information, der også oplyser, at den vagthund, der skulle godkende kvaliteten af universitetsuddannelserne, har godkendt ’fuldtids-uddannelser’ med kun tre timers undervisning. Nu lover uddannelsesminister Morten Østergaard (R), at systemet bliver lavet om.
Unge fra udviklingslande i Asien og Afrika skal have stipendier fra Danmark, så de kan tage dele af deres uddannelse på et dansk universtet. Det mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R), skriver Jyllands-Posten. Han håber som en begyndelse, at 50 unge til næste sommer kan få muligheden, og med tiden kan det blive endnu flere fattige unge fra ulande, der kan få en chance for at tage en uddannelse i Danmark, så de kan vende hjem og bygge deres land op.
Nordea har spurgt de studerende, hvad de lever af under deres uddannelse. Ret få, ni procent, svarer, at de lever af SU’en alene. Og mens 65 procent af de 19-29-årige svarer, at de umuligt kan leve af SU’en alene, så bliver problemet bare værre med alderen. For de 25-39-årige er det 80 procent, der ikke kan få SU’en til at slå til, skriver Information, der også har lavet en liste med en procentopgørelse over, hvordan de studerende klarer sig.
En dansk student, der har taget en international studentereksamen i USA, beskriver sin kamp for at kunne komme til Danmark for at studere videre på et universitet. Oftest er det angiveligt oversættelsen af karaktererne, der giver problemerne, men det skræmmende er, skriver studenten i Information, at der er nemme løsninger på problemerne. De bliver bare ikke brugt.