Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Elitestudenten læser humaniora

Regeringen og Globaliseringsrådet vil satse på uddannelse for eliten. Men hvor er den danske studenterelite? Set ud fra karaktergennemsnit og rankings er det studerende på humaniora og samfundsvidenskab pengene skal investeres i

Eliten skal dyrkes. Sådan lød en af Globaliseringsrådets anbefalinger til fremtidens videnssamfund. Politikerne kunne ikke være mere enige mens universiteterne stiller sig mere tvivlende an.

Men hvis man vil sætte penge i at slibe skuffens skarpeste knive, så er det ikke først og fremmest natur- og sundhedsvidenskab der skal satses på, påpeger Trond Beldo Klausen fra Aalborg Universitet der via sin ph.d. om social mobilitet arbejder med tal for de danske stjernestuderendes studievalg.

Tendensen er klar. Størstedelen af de studerende der siden 1978 opnåede et snit på 10 eller mere, har valgt at læse på humaniora eller samfundsvidenskab.
»Hvis man ser på hvordan regeringen prioriterer naturvidenskab, teknik og medicin, kunne man frygte en overetablering af eliteuddannelser inden for de fag.

Hvis størstedelen af de bedste gymnasiestudenter vil læse humaniora eller samfundsvidenskab, er politikerne nødt til at satse langt bredere end på politisk populære felter på sundheds- og naturvidenskab,« siger Trond Beldo Klausen og påpeger at prestigeuniversiteterne Oxford, Cambridge, Harvard og Yale i høj grad profilerer sig på eliteuddannelse inden for de såkaldte bløde fag.

»De bløde fag giver ikke umiddelbart overskud på bundlinjen. Derfor tror jeg godt man kan sætte et stort spørgsmålstegn ved om regeringen ønsker at prioritere humaniora og samfundsvidenskab.

Men vil man for alvor dyrke eliten, så bør man gøre det på de områder de unge vælger og bygge videre på de i forvejen stærke forskningsområder,« siger Trond Beldo Klausen.

Kigger man på de internationale rankings er det også inden for humaniora og samfundsvidenskab at Danmark placerer sig bedst i verden.

Ifølge Times Higher Education Supplement er Det Humanistiske Fakultet på KU placeret som nummer 18 i verden og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet som verdens nr. 50.

De to faglige miljøer er med til at placere KU som det bedste danske universitet på verdensranglisten.

Allerede eliteuddannelse
På Økonomisk Institut er de vant til at blive kaldt en eliteuddannelse, fortæller professor i økonomi og prodekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

»Vi er en uddannelse der stiller høje krav til de studerende, og hvis man vil, kan man sagtens vælge den hårde vej gennem studierne og få sig hvad der svarer til en eliteuddannelse inden for Moderne Økonomi og Økonometri.

Men vi kan ikke tilbyde et bestemt elitemiljø eller en særlig titel,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen der derfor mener det ville være nemt at konvertere en del af overbygningen på økonomi til et elitestudie.

Han understreger dog at der er delte meninger om fordelene ved eliteuddannelser og at det stadig er uklart hvordan regeringen og Globaliseringsrådet definerer eliteuddannelser.

»Uddannelsen til økonom fungerer jo godt i dag, så det er spørgsmålet hvilket formål det tjener at dele den op og lave specielle elitelinjer,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Seneste