Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»En god, loyal partisoldat«: Det siger venner og fjender om manden, der vil ændre det danske uddannelseslandskab

Jesper Petersen er seriøs og grundig og brænder for den udflytningsaftale, der er rasende upopulær blandt studerende og forskere. Svaghederne? Der er måske ikke så meget schwung over ham, siger en politisk modstander.

Det er noget af en ilddåb.

Jesper Petersen har kun været minister i et halvt år, men i de her dage sidder han for bordenden, når politikerne lægger sidste hånd på udflytningsaftalen. En aftale, der kan omkalfatre det danske landskab for videregående uddannelser.

Hvis man spørger en af hans venner, sidder ministeren dog det helt rigtige sted:

»Han hører hjemme, hvor han er nu, inde i det politiske maskinrum i velfærdsstaten. Han har stor viden om, hvordan man får samfundet til at hænge sammen, og han er optaget af solidaritet og sammenhængskraft,« siger Thomas Medom, der delte formandskabet med Jesper Petersen i SF Ungdom fra 2004-05.

Hvis han skulle gå tidligere hjem fra en fest for at være velforberedt, så gjorde han det

Thomas Medom, byrådsmedlem i Aarhus, SF

Sammenhængskraft er nøgleordet for Jesper Petersen, en politiker med dybe rødder i det sønderjyske.

Ministeren er født og opvokset i byen Hammelev og brænder for udkanten af det danske velfærdssamfund. Det siger en af hans tætteste venner på Christiansborg, Christian Rabjerg Madsen, der afløste Jesper Petersen som politisk ordfører for Socialdemokratiet.

»Han har altid været aktiv i debatten om decentralisering af velfærdssamfundet. Uanset om det gælder uddannelsespladser, hospitaler eller skattecentre, så er han brændende optaget af, at vi styrker alle egne af landet.«

Skurk i slagsangene

Udflytningsaftalen er en ekstremt kompliceret øvelse.

På den ene side vil aftalen fjerne fem til ti procent af studieoptaget i de store byer, uden at forsknings- eller studiemiljøerne må lide skade, på den anden side skal de nye uddannelser i provinsen tiltrække nok forskere og studerende til, at de ikke visner øjeblikkeligt.

Han arbejder loyalt ud fra den dagsorden, der er fastlagt af regeringen

Ulla Tørnæs, uddannelses- og forskningsordfører, Venstre

Det har fået forskere og studerende på stribe til at protestere højlydt mod aftalen – to gange på Christiansborgs Slotsplads, hvor »Jesper P.« ofte var skurken i slagsangene.

Men sværhedsgraden skræmmer næppe Jesper Petersen, hvis man skal tro Thomas Medom. Allerede som ungdomspolitiker satte han en ære i at nørde små komplicerede detaljer, siger han.

»Jesper har altid været en seriøs og grundig politiker, også da han var ung. Hvis det betød, at han skulle gå tidligere hjem fra en fest for at være velforberedt, så gjorde han det,« siger Thomas Medom, der i dag er byrådsmedlem for SF i Aarhus.

Ikke meget schwung

Grundigheden er også kommet til udtryk under forhandlingerne om udflytning. Det siger Jesper Petersens politiske modstander på Christiansborg Ulla Tørnæs, der er uddannelses- og forskningsordfører i Venstre.

»Uddannelses- og forskningspolitik er ikke et område, han har beskæftiget sig meget med, så hans personlige mærkesager skinner ikke igennem, men han arbejder loyalt ud fra den dagsorden, der er fastlagt af regeringen,« siger hun.

»Han er på en god og hurtig måde kommet ind på det kæmpestore område, og han bærer meget politisk erfaring ind i lokalet.«

Hun tøver lidt, da hun bliver spurgt til hans svagheder.

»Der er måske ikke så meget schwung over ham. Men han er en god, loyal partisoldat, der leverer det, han skal.«

Hvis du vil forstå, hvorfor den upopulære udflytningsplan er hjerteblod for Jesper Petersen, så læs Uniavisens store interview med ham i den seneste udgave af vores trykte magasin. Find det i en af de mange standere på Københavns Universitet.

Seneste