Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

En iværksætters beretning

Janus Larsen er sprunget ud som iværksætter. Han deltog som en af de eneste fra Københavns Universitet i Venture Cup og er nu i gang med at starte sit eget Biotek-firma

Det er ikke hver dag en studerende bliver nævnt ved navn i rektors KUmmentar. Men det gjorde Janus Larsen, specialestuderende på Biokemi, og med god grund.

Som det fremgår af Universitetsavisen nr. 11, tog han skridtet fra en god ide til at blive iværksætter.

Han havde nemlig fundet ud af hvordan man af høns kan udvinde antistoffer som anvendes af medicinalindustrien og forskere meget hurtigere end hidtil.

Normalt bruger man kaniner til formålet, men det kan tage op til 90 dage for en kanin at producere stoffet.

Da Janus Larsen selv stod og skulle bruge nogle antistoffer, var 90 dage simpelthen for lang ventetid.

»Jeg blev rastløs, og min hjerne begyndte at afsøge andre måder at gøre det på. Gennembruddet kom da en kollega nævnte at høns måske kunne bruges fordi de har nogle tekniske fordele.

Så jeg kombinerede brugen af høns med en lidt mærkelig ide jeg fik, og da de to ting passede perfekt sammen, kunne jeg pludselig lave antistof på kun en dag for det samme beløb.«

Janus Larsen var ikke i tvivl om fordelene ved produktionsmåden, men uroen meldte sig hurtigt: havde han pludselig revolutioneret markedet?

»Det hele virkede science fiction-agtigt, sådan lidt far out. Så jeg gik i en periode og tænkte at jeg nok havde taget fejl – jeg er jo kun studerende.

Der er folk som har arbejdet målrettet med dette i mange år. Enten er metoden allerede opfundet, eller også er der ikke et marked for det, sagde jeg til mig selv.«

Den unge innovatør havde hverken overblik over markedet eller vidste noget om hvordan man starter et firma op. Men det skulle snart ændre sig.

Affæren tager fart
En dag fik Janus Larsen så en mail fra KU om at der blev afholdt et iværksætterkursus. Det passede perfekt ind i hans planer, så han meldte sig straks til.

Og her blev han præcentret for muligheden for at deltage i Venture Cup.
Venture Cup er en konkurrence for studerende og forskere der har en ide de gerne vil udvikle til en virksomhed.

Målet er at deltagerne skal udarbejde en forretningsplan for deres virksomhed som de så senere kan bygge deres virksomhed op omkring.

Udover at skabe nye virksomheder vil Venture Cup også stimulere potentielle iværksættere og give dem et netværk at trække på.

Janus vandt første runde og en præmie på 10.000 kr., men det var kun begyndelsen.

Hen imod slutningen af konkurrencen opfordrede lederen af Venture Cup, Mikkel Kinnerup, Janus Larsen til at tage kontakt til Connect Danmark, et selskab der prøver at skabe opmærksomhed om små opstartsfirmaer.

Medlemmerne er direktører, forskere og advokater. De kan efterspørge en præsentation hvis de har interesse for produktet. Innovatøren møder så op, præsenterer sin ide og får feedback.

»Det var en ret vild og lærerig oplevelse. Jeg kom op, afleverede min præsentation, og så fulgte ellers en byge af både hårde og kyniske kommenterer til hvad som helst:

“Din frisure er forkert.” “Du ligner ikke en forretningsmand.” “Hvad med markedet?” “Det budget skal du lave om.” “Du taler forkert.” “Du mangler entusiasme.” “Har du tænkt på den paragraf i dyrevelfærdsloven?” Alle mulige ting. Store som små, men alle med relevans for min fremtidige gennemslagskraft,« mener Janus Larsen.

Efter to sådanne møder var Janus Larsen rustet til den endelige udfordring: mødet med investorerne.

Han har allerede været til møde med to af slagsen og venter nu spændt på svar.

»Jeg vurderer mine chancer til at være fifty/fifty. Hvis alt går vel, så er jeg klar til at begynde produktion om 15 måneder, forhåbentlig som udviklingsdirektør i mit eget firma. Men det er jo drømmescenariet, nu må vi se,« lyder det.

KU’s innovative tomrum
På KU ser man ikke altid med milde øjne på nye ideer. Sådan oplevede Janus Larsen det i hvert fald.

»Første gang jeg luftede min ide til folk i forskningsmiljøet, mødte jeg umiddelbar modvilje. Jeg ved ikke hvorfor, men nogle forskere synes det er lidt fy at ville tjene penge på forskningen.

De har den indstilling at når man sælger noget eller arbejder i eller med det private erhvervsliv, så er man ikke længere forsker. Den skepsis skulle jeg lige overvinde. Jeg er stadig forsker,« siger Janus Larsen.

Men det er ikke det eneste problem for nye iværksættere. Uvidenhed var det første Janus Larsen mødte da han begyndte at undersøge muligheden for at starte for sig selv.

»Jeg mødte en stor tomhed. Jeg var helt alene i verden. Hverken vejleder, medstuderende eller nogen professor ved noget om iværksætteri. Det var heldigt at KU havde det kursus lige på det tidspunkt, ellers havde jeg været helt på bar bund.

Det er helt anderledes på DTU. Der ved de lige præcis hvilke firmaer man kan kontakte. Der er ligefrem et væksthus hvor man kan få sparring på sit projekt.«
At KU ikke ligger i spidsen af iværksætterbølgen, er ledelsen tilsyneladende klar over.

Som det blev udtrykt i KUmmentaren i sidste nummer af Universitetsavisen:

»Det kræver motivation, viden og vejledning at arbejde med iværksætteri, og det skal vi blive bedre til at støtte disse projekter. Derfor er det vigtigt at man på institutter og fakulteter er opmærksomme på at få skabt tiltag på iværksætterområdet.«

Derfor er der sat flere initiativer i gang. Blandt andet er KU for første gang sponsor for Venture Cup og afholder flere kurser i innovation. Det kræver blot at denne holdning siver fra toppen og ud til de enkelte fakulteter og institutter.

Ti ikke ideen ihjel
Hvis Janus Larsen skulle komme med et godt råd til andre der tænker på at gå samme vej, har han følgende:

»Du skal turde snakke om din ide. Chancen for at nogen hører hvad du siger, har samme kvalifikationer som dig og vælger at tage chancen og stjæle ideen, er meget lille.

Du skal snarere være bange for at tie din ide ihjel. For hvis ikke den kommer ud, går du glip af en masse god feedback som er nødvendig for at komme fra ide til virksomhed.«

Seneste