Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

»En studenterarbejdsuge på 55 timer er helt fair«

OVERTID - Vil man som studerende kombinere sit fuldtidsstudium med en ’moderat mængde’ erhvervsarbejde, så ender man ifølge Morten Østergaards egne tal med arbejdsuge på over 50 timer. Det er det intet problem i, mener ministeren. Et fuldtidsstudium kan nemlig ikke sammenlignes med et fuldtidsjob.

Kernemålsætningen i regeringens SU-udspil er simpelt. De studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Således vil den kommende uddannelsesreform også med al sandsynlighed medføre, at man skal være fuldtidsstuderende – altså aflægge eksamener for 30 ECTS point per semester – for at modtage SU.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard er der intet til hinder for, at de studerende kombinerer deres fuldtidsstudium med erhvervsarbejde – blot det ikke forlænger studietiden.

Morten Østergaard. Hvor mange ugentlige arbejdstimer mener du, at et fuldtidsstudium udgør?

»Et fuldtidsstudium er i udgangspunktet 37-40 timer om ugen.«

De sidste to studenterstillinger, som dit eget ministerium har slået op, var på 15 timer. Lægger man det til et fuldtidsstudium, får man et samlet arbejdsuge på 53-55 timer. Er det, hvad du forstår ved et ’forsvarligt moderat erhvervsarbejde’ ved siden af studierne?

»Det er hårdt at være studerende, og så må man jo tage weekenderne i brug. Men man behøver jo ikke tage et studierelevant erhvervsarbejde i ugens løb, hvis man ikke kan klare det. Så kan man nøjes med sin SU og sit SU-lån. Eller lave noget butiksarbejde på tidspunkter, hvor der ikke undervisning. Det er der jo masser, der gør.«

Ikke en dans på roser

Er det særligt hensigtsmæssigt at fravælge studierelevant arbejde, når arbejdsgiverne netop lægger vægt på nyuddannedes erhvervserfaring?

»Jeg holder bare fat i, at man ikke bliver mere forsinket af at have 15 timers erhvervsarbejde om ugen. Jeg siger ikke, at livet som studerende er en dans på roser og et otte-til-seksten-arbejde. Men det er jeg heller ikke bleg for at sige, at det ikke skal være,« siger ministeren, der betragter ideen om at sænke normen for et fuldtidsstudium med 15 timer som et rent vildskud.

Det er regeringens ambition, at hele 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse. Skal de indstille sig på arbejdsuge, der er 15-18 timer længere end en normal arbejdsuge på 37 timer?

»Som studerende har man en helt anden fleksibilitet. De mennesker, der slider og slæber på fabrikken, så de kan være med til at finansiere de studerendes uddannelse, kan jo ikke pludselig sige, at ”nu vil jeg til squash – så læser jeg i aften i stedet.” Hvis man ikke kan overskue både at være fuldtidsstuderende og have erhvervsarbejde, så må man drosle ned.«

Og nøjes med et rådighedsbeløb, der er lavere end de 1800 kroner, som den gennemsnitlige studerende med studiejob har om måneden? Eller alternativt gældsætte sig?

»Ja. Og jeg synes ikke, det er noget, vi behøver at skamme os over.«

Læs en længere version af interviewet i vores marts-udgave. Her svarer Morten Østergaard blandt andet på, hvordan hans holdning til studenterarbejdsuger på 50+ timer hænger sammen med, at Det Radikale Venstre bryster sig af at være det eneste danske parti, der har en stress-politik.

therese.hjorth@adm.ku.dk
nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste