Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Endelig en mand, der vil noget

Kønsbalance — Danmark ligger på en ussel europæisk 21. plads, når det gælder kvinder i forskning. EU-kommissær Carlos Moedas opfordrer til en seriøs diskussion om brugen af kvoter for at tiltrække og fastholde de kvindelige talenter.

EU-kommissær Carlos Moedas er kommet med et nyt og overraskende indspark for at få flere kvinder ind i videnskab. Han opfordrer til, at vi tager en seriøs diskussion om brugen af kvoter på universiteter og institutter.

Desuden er vi nødt til at holde op med at tænke pauser i karrieren som bomber under karrieren. Tilbagevendte forskere kan støttes, og i øvrigt klarer de sig godt, for ikke at sige bedre, skriver han. For det tredje er vi nødt til at bringe ubevidst forudindtagethed frem i lyset. Og så slutter han sit indlæg med ordene »Bevidsthed om problemet er første skridt til at fikse det. Positiv særbehandling er det andet skridt«.

Mere er der egentlig ikke at sige.

Danmark helt nede på europæisk 21. plads

Anledningen til EU-kommissærens nye udspil er, at det nu er præcis 20 år siden, at EU satte Women and science på dagsordenen. Der er da også tegn på en positiv udvikling, selv om det ser lidt sølle ud for Danmarks vedkommende.

Bevidsthed om problemet er første skridt til at fikse det. Positiv særbehandling er det andet skridt

EU-kommissær Carlos Moedas

I Danmark var kun 21 procent af de såkaldte grade  A-stillinger, akademiske topstillinger, i 2016 besat med kvinder. Det er under EU-gennemsnittet på 24 procent. Danmark sakker også bagud i forhold til vores nabolande Norge, Sverige og Finland, hvor henholdsvis 28, 25 og 29 procent i denne jobkategori var kvinder.

Det fremgår af en ny statusrapport She figues, som snart bliver offentliggjort. Grafen, som viser andelen af kvinder i akademiske topstillinger i europæiske lande med Danmark på en 21. plads, kan ses her.

Og det er ikke af hensyn til kvinderne, at Moedas efterlyser nye initiativer, men for at få flere talenter med på holdet til at håndtere udfordringer som klimaforandringer, global forurening og kunstig intelligens.

I Danmark sker der også nyt, idet Danwise, Danish women in science, har set dagens lys her i februar dannet af unge forskere på KU. Dem hepper jeg på.

EU-kommissærens artikel Positiv særbehandling kan være nødvendigt i kampen for ligestilling kan læses her.

Seneste