Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Enhedslisten og Alternativet trækker sig fra udflytningsaftalen

»Vi vil ikke være med til at lave discountuddannelser og lukke en masse uddannelsespladser,« siger ordfører.

Aftalen om udflytning er blevet to partier fattigere.

Enhedslisten og Alternativet har begge trukket sig fra aftalen, partierne var med til at indgå i juni 2021, efter tirsdagens samråd med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Det bekræfter Victoria Velásquez og Torsten Gejl, uddannelses- og forskningsordførere for henholdsvis Enhedslisten og Alternativet, over for Uniavisen.

»Vi gik ind i aftalen, fordi vi har en ambition om at skabe stærke uddannelser i hele landet, men vi tror ikke længere, at den her aftale gør det. Når finansieringen mangler, ryger hele fundamentet, og vi vil ikke være med til at lave discountuddannelser og lukke en masse uddannelsespladser,« siger Victoria Velásquez.

»Aftalen er næsten endt som en spareøvelse, hvor vi ikke kan sikre penge til, at uddannelserne flytter ud, og forskerne flytter med,« siger Torsten Gejl.

Allerede i januar sagde Victoria Velásquez til Uniavisen, at de udflytningsplaner, som uddannelsesinstitutionerne har sendt til ministeriet, »strider mod principperne i aftalen« og nævnte et »enøjet beskæftigelsesfokus«, utilstrækkelig finansiering og udsigten til faglukninger i de store byer.

Sammen med SF stillede Alternativet og Enhedslisten ved den lejlighed to krav: Der skulle flere penge til de nye uddannelser, og ingen småfag måtte lukke.

Nu trækker partierne sig altså helt.

»Siden institutionsplanerne kom i januar, har det stået klart for alle, at der manglede penge i aftalen – vi taler om mange penge. Vi har forsøgt at få en garanti for, at pengene vil følge med, men det har vi ikke kunnet få. Svaret har været, at man må reducere antallet af udflytninger i stedet, og det risikerer at betyde flere lukninger,« siger Victoria Velásquez

Et stort flertal består

Enhedslisten og Alternativets afgang får ikke umiddelbart udflytningsaftalen til at vakle.

Et markant flertal på tværs af rød og blå blok støtter fortsat aftalen, der skaber nye uddannelser i provinsen og barberer op mod 10 procent af studieoptaget i de store byer frem mod 2030.

Spørgsmålet er derfor, hvorfor Enhedslisten og Alternativet ikke bliver og kæmper for deres krav i stedet for at forlade aftalen ved sidste frakørsel?

»Det er et spørgsmål om, hvordan man bedst får indflydelse. Jeg tror, det rigtige er at trække en streg i sandet, nu hvor det står klart, at finansieringen ikke rækker, og at der ikke bliver udflyttet nok studiepladser,« siger Victoria Velásquez.

»Vi trak os jo heller ikke med det samme, da institutionsplanerne kom. Vi har virkelig prøvet at få en garanti for, at pengene ville følge med.«

Hånden på hjertet: Skulle I nogensinde have været med i den her aftale?

»Jeg kan godt forstå, hvis nogen siger, hvad sagde vi. Men problemet er, at hvis man ikke gør noget, så vil uddannelser uden for de store byer, småfag og sprogfag også lukke. Vi har gjort alt for at bevare uddannelserne og sørge for, at de faldende ungdomsårgange ikke ender i lukninger.«

Torsten Gejl fra Alternativet erkender, at partiet nok burde have forladt aftalen tidligere. Han roser studenteroprøret og kritiske røster fra universiteterne og siger, at de har været afgørende for partiets beslutning.

»Det er virkelig heftigt at gå ud af en aftale, når man først har sagt ja. Der skal virkelig meget til. Men vi kan simpelthen ikke argumentere for den her aftale længere.«

Ministeren er forundret

I en skriftlig kommentar til Uniavisen siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, at han er »noget forundret« over Enhedslisten og Alternativet.

»De siger, de stadig er enige i aftalens formål, de vil bare gerne have endnu mere udflytning og flere penge end det trecifrede millionbeløb, der allerede er i aftalen. Man kan jo altid ønske sig flere penge. Men hvorfor gå fra en aftale, der faktisk sikrer nye tilbud udenfor de største byer og en bedre uddannelsesbalance i landet, hvis man støtter netop det?«

»Uden aftalen her vil de faldende ungdomsårgange betyde færre muligheder for uddannelse og en større kløft i livschancer mellem unge på tværs af landet. Det mener Enhedslisten også, men stiller sig alligevel udenfor på et tidspunkt, hvor det slet ikke er afgjort, hvordan det endelige billede bliver. Det får man jo ikke mere indflydelse af i hvert fald.«

Aftalepartierne mødes igen torsdag 10. februar for at behandle uddannelsesinstitutionernes planer. Denne gang uden Enhedslisten og Alternativet.

Opdateret klokken 20.57 med citater fra uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Seneste