Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
STUDENTERKOMMENTAR - Fra et elitært universitet for de få er Københavns Universitet blevet et universitet for de mange. Og i efteråret 2011 har vi i Studenterrådet den historiske målsætning at gøre Københavns Universitet til et universitet for alle.
Vi går et vildt efterår i møde på Københavns Universitet.
Studiestarten 2011 er historisk. Flere end nogensinde er klar til at læse alt fra molekylær biomedicin til audiologopædi. Vi suser direkte mod 40.000 studerende på Københavns Universitet. Alene studenterbefolkningen udgør, hvad der svarer til indbyggerne i en by som Næstved eller Fredericia.
7.100 nye studerende er klar til at blive inspireret af den nyeste forskning, udfordret af de bedste undervisere og ikke mindst hjulpet på vej af hundredvis af aktive medstuderende, der er med til at skabe en sej studiestart.
Hvad der i år er en enkelt årgang, var det samlede antal studerende tilbage i 60‘erne.
Fra et elitært universitet for de få er Københavns Universitet blevet et universitet for de mange. Og i efteråret 2011 har vi i Studenterrådet den historiske målsætning at gøre Københavns Universitet til et universitet for alle.
Mange debattører har brugt store mængder af sensommerens spalteplads på at fortælle om forfærdelighederne ved det, de kalder ‘masseuniversitetet’.
Argumenterne spænder fra, at undervisningen ødelægges, fordi der lukkes for mange ’ukvalificerede’ ind, til at hvis de studerende ikke kan tilpasse sig universitetet, må de finde noget andet at lave.
Man står tilbage med følelsen af, at kritikerne har glemt, at vi studerende ikke er de samme, som de selv var for 20, 30, 40 år siden. Københavns Universitet uddanner i dag ti procent af en ungdomsårgang.
Vi hverken kan eller skal alle sammen blive forskere. Og det er langt ude at forvente, at vi alle har en akademisk baggrund med i bagagen i form af universitetsuddannede forældre.
Hvad vi i stedet har med, er forskellige baggrunde. Vi studerende er mere forskellige end nogensinde før. Vi er ikke længere kun københavnere og akademikerbørn. Vi kommer fra hele Danmark, Norden og verden – og vi har alle meget forskellige drømme, forudsætninger og idéer om det at studere.
Undervisningen, arbejdsformerne, studieordningerne og studiemiljøet skal tilpasses det faktum, at vi studerende er så forskellige. Forelæsningen er en klassisk og billig undervisningsform, men kun et fåtal er i stand til at få det fulde udbytte af et to timers PowerPoint-maraton i et propfyldt og indelukket auditorium.
Al pædagogisk udvikling peger i retning af, at vi i langt højere grad skal tilpasse undervisningen til de studerende. Simpelthen fordi det skaber de bedste studerende. Spørgsmålet er, om vi overhovedet har råd til at lade være med at udnytte det fulde potentiale, vi studerende ligger inde med.
Efterårssemestret 2011 bliver historisk. Til folketingsvalget har vi studerende en historisk mulighed for at sætte fokus på kvaliteten af vores uddannelser. Samtidig skal de mange og forskelligartede pilotprojekter fra Den Gode Uddannelse, hvor studerende og undervisere har fået midler til at udvikle nye undervisningsformer, evalueres.
Og Københavns Universitet skal have en ny strategi, der skal sætte retningen for universitetets udvikling frem til 2016.
I Studenterrådet vil vi gøre alt for, at uddannelse bliver et tema i valgkampen og desuden KU’s førsteprioritet i de kommende år. Men vi har brug for alle studerendes hjælp – vi har brug for din hjælp!
Oplever du barrierer på dit studie? Er der former for undervisning, der taler hen over hovedet på dig? Modarbejder administrationen dig og dine venners lyst til at engagere jer studentersocialt, fx igennem en studentercafé? Uanset hvad din konkrete historie er, kan den være med til at rejse en generel debat på Københavns Universitet om, hvordan vi sammen får skabt et inkluderende universitet.
Vi håber, at du vil være med til at beskrive løsningerne. Og måske komme med idéer til, hvordan vi får vores medstuderende, vores undervisere og ikke mindst ledelsens øjne op for, at fremtidens KU skal være et universitet for alle.