Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
NYHEDSOVERBLIK FREDAG - Etikere skumler over jurastuderendes kunstprojekt med henrettets aske - Ingen ejer Struensee - Landmænd får krisehjælp - Lune retter parkeres ved stuetemperatur i supermarkeder.
»Det er noget sludder, uanset hvor meget du analyserer på det. Sort tale,« mener Mickey Gjerris, lektor i bioetik ved Københavns Universitet,« ifølge B.T. om et værk af jurastuderende og kunstner Martin Martensen-Larsen, der indeholder en henrettet morders aske. Professor i Kierkegaardstudier ved KU, Niels Jørgen Cappelørn mener slet og ret, at brugen af den dødes aske i kunsten og provokationens tjeneste er ligskænding. Etikerne er vrede, og dermed synes aske-værket allerede at være en halv succes.
B.T. 17. februar, 1. sektion, side 19
Forfatter Per Olov Enquist mistænker Zentropa for at ville snylte på hans roman ‘Livlægens besøg’ om en anden henrettet person, lægen og politikeren Struensee, fordi filmselskabet forgæves har forsøgt at købe rettigheder til bogen, før det gav sig til at producere sin egen livlægehistorie. Men man kan ikke eje historien, siger professor Thomas Riis på KU’s Juridiske Fakultet. Derimod kan Enquist eje retten til en original plotstruktur om Strueense, så Zentropa bliver nok nødt til at finde på et anderledes twist til historien.
Bøndernes enorme gæld kan få landmænd til at miste alt i de kommende år. Ifølge institutleder Henrik Zobbe fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet kan der være en bølge af tvangsauktioner på vej.
»Når renten på et tidspunkt stiger, kan følgerne for landbruget blive ganske alvorlige,« siger han til Kristeligt Dagblad. Landbrugserhvervets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, kan næppe forhindre tragedier – men man kan stille psykologisk krisehjælp til rådighed. Så det gør man nu.
Kristeligt Dagblad 17. februar, 1. sektion, side 1
… Og i den mindre afdeling for fødevarekriser, der giver mavekneb: Skulle nogen have funderet over, hvorfor Kvickly sælger pakker med lune, stegte fiskefileter fra et cafébord ved indgangen, mange meter fra nærmeste køleskab, er dagens 24 timer en nyttig kilde til klarhed: Coop benytter en tommelfingerregel om, at de letfordærvelige madvarer godt må stå fremme ved stuetemperatur i tre timer. Det er ikke en risikofri praksis, hvis man spørger professor Susanne Knøchel fra Science på KU.
24 timer 17. februar, 1. sektion, side 2