Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

EU-dom koster dyrt – og forsinker SU-reform

SU-FORVIRRING – Ny EU-dom slår fast, at udenlandske studerende på danske universiteter skal have SU, hvis de kommer fra EU og er registrerede arbejdstagere i Danmark. Det vil koste Danmark 200 millioner kroner årligt, vurderer regeringen. Imens bremser dommen for en vedtagelse af SU-reformen, der er i forhandling på Christiansborg.

Det er gratis for unionsborgere at studere på danske universiteter, og nu har EU-domstolen fastslået, at de også er berettigede til fuld SU, hvis de læser i Danmark og forinden eller sideløbende med studierne har eller har haft arbejde.

Det gør nemlig de internationale studerende til arbejdstagere i Danmark, hvorved de opfylder SU-kravene og får samme rettigheder som danske statsborgere.

Dommen har særligt fået Dansk Folkepartis (DF) folkevalgte op af lænestolene. Regeringen har for nylig udmeldt, at dommen vil koste den danske stat ca. 200 millioner kroner årligt. DF forventer, at det beløb kan vokse sig meget større, og derfor kræver de nu, at SU-reformen tager hensyn til de nye sagsforhold.

SU-reform bør indtænke nye forhold

»Vi er nødt til at have en eller anden formulering på, hvordan vi håndterer det her. Umiddelbart giver det ikke så meget mening at lave en SU-aftale, hvis vi ved, at vi om kort tid sidder med nogle uoverskuelige problemer,« siger DF’s videnskabs- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til Altinget.dk.

LÆS OGSÅ: EU-dom blokerer for SU-reform (eksternt link til Altinget.dk).

Uddannelsesministeren, der netop nu leder forhandlingerne om SU-reformen, afviser imidlertid, at EU-dommen skal have indflydelse på aftalen.

»SU-reformens opgave er at sørge for, at vi får et SU-system, der er gearet til mange flere studerende og giver os et provenu, vi kan investere i jobskabelse. Mens dommen er et udslag af vores EU-medlemskab, hvor vi selvfølgelig skal tage højde for domme. Også når de går os imod,« har Morten Østergaard (R) tidligere sagt til Ritzau.

Dom undergraver dansk uddannelsessystem

På tværs af det politiske spektrum møder dommen ikke desto mindre stor politisk modstand. Enhedslisten og DF er således enige om, at det danske SU-system er en national ordning for danske studerende, og at EU så at sige bør blande sig udenom.

»EU-borgerskab skal ikke automatisk føre til SU-berettigelse. Det sætter det danske SU-system under et urimeligt pres, og EU bevæger sig ind på et område, hvor de ikke har noget at gøre,« sagde Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen i februar til Politiken. Han støttes af den politiske modstander og medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt, der desuden er ekstern lektor i Forfatningsret på KU.

»Med et EU, hvor vi har Rumænien, Bulgarien og en lang række andre østeuropæiske lande med, hvor der slet ikke er de samme offentligt finansierede privilegier, som vi har i Danmark, jamen så bliver Danmark åbent som et rent slaraffenland,« har Messerschmidt udtalt til Ritzau.

Om EU-dommen bliver indskrevet i den kommende SU-reform vil snart vise sig. Flere medier forventer, at en aftale trods DF’s nye krav vil være på plads i løbet af denne eller næste uge.

therese.hjorth@adm.ku.dk

Seneste