Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

EU i fadølshøjde

DEBATMØDE – Selv med gratis fadøl var der få studerende til Studenterhusets debat fredag til eftermiddag med det sigende emne: Hvorfor gider ingen tale om EU? Dan Jørgensen, MEP for Socialdemokraterne, gav Universitetsavisen et bud på, hvad der gør EU så uspiseligt.

Nedenunder går nogle unge fyre og pynter op til fest med græsk tema, ovenpå har Europa-Huset inviteret til debat om manglen på interesse for EU. Europa er flyttet ind i Studenterhuset på flere planer denne fredag.

Arrangementet er en del af Studenterhusets nye intention om at blive mere studentikost. Faglighed kombineret med fadøl. Men selv om øllet i dag er gratis, er der få tilhørere.

»Det er altid svært at trække folk, når det handler om EU,« indleder MEP Dan Jørgensen sit oplæg om debatkultur i og om EU. Som han holder for, så vidt Universitetsavisen kan tælle, 10 mennesker.

EU i øjenhøjde

Arrangementet handler om, hvordan man kommunikerer EU ud til det folk, der helst bare vil læse om politiske magtkampe og intriger på Christiansborg.

Der bliver også overrakt en præmie, i form af en weekendtur til Berlin, til en studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole. Hun har designet en plakat til Europa-Huset, der illustrerer husets lidt slidte slogan: ’EU i øjenhøjde’.

Jeg er dog i EU-humør, og har taget opfordringen til mig og sat mig ned med en gratis kaffe overfor politikerkometen Dan Jørgensen for at høre, om der er noget galt med den Europæiske Union. Eller om det er os andre, der er noget galt med.

Det er pressens skyld

Dan Jørgensen mener ikke, at EU i sig selv er problemet. Det er snarere pressen, den er gal med, fordi den ikke gider skrive om de politiske beslutninger, der er til debat i EU. Han bruger flere gange Jyllands-Posten som eksempel.

»Avisen har blot én journalist til at dække alt, hvad der sker i både EU og NATO,« siger han. »Og tænk så på, hvor mange den har til at dække hver eneste lille ting, der sker på Christiansborg.«

Hvorfor tror du, det er sådan?

»Politik bliver dækket på samme måde som en sportskamp. Det handler om, hvem der vinder, og ikke om sagen – og det er altså ikke så spændende, hvis du ikke kender dem, der er oppe at slås.«

Selv studerende står af

Dan Jørgensen har valgt at stille op til arrangementet i Studenterhuset, fordi han mener, at de studerende er en god gruppe at have fat i, når det kommer til EU. Mange af dem rejser rundt i Europa og det giver dem gode forudsætninger for at forstå vigtigheden af europæisk samarbejde.

Men de kunne stadig godt interessere sig endnu mere for, hvad der sker i EU, mener han. Selv de, der studerer økonomi og statskundskab, og som burde være de mest ivrige, er svære at få til at beskæftige sig med EU, siger han.

For eksempel bliver 80-90 procent af alle love på miljøområdet ifølge Dan Jørgensen vedtaget i Europaparlamentet.

»Det er vigtigt at holde fokus på den slags konkrete eksempler, men EU bliver altid fremhævet som den her institution, der bare består af en masse komplicerede beslutningsprocesser.«

Ikke særlig sexet, nej.

Skrev speciale på en måned

Dan Jørgensen er selv uddannet fra Statskundskab i Århus, og blev valgt ind i Europa-Parlamentet for seks år siden, mens han stadig studerede.

Med omkring en kvart million stemmer, tog han derpå en måned i sommerhus for at få skrevet sit speciale. Det handlede selvfølgelig om EU.

Der kom ikke meget folkelig debat ud af eftermiddagen i Studenterhuset. Men efter sigende trak aftenens græske polka folk til. Det er vel også en slags succes for den europæiske integration.

Debat om EU i Studenterhuset fredag den 5. november. Arrangeret af Europa-Huset.

uni-avis@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste