Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Udland
INTERNATIONALT NYHEDSOVERBLIK - Europa kan miste de bedste forskere - Europæiske studerende protesterer mod nye EU-studielån - Er online-kurser ved at tage livet af traditionelle universiteter? - Kina er forskningens nye stjerne, men forskere vil ikke bo i landet - Norge: Studenter køber ikke selv lærebøgerne - Norges Helsedirektorat fjernede angiveligt kræftforskers artikel - Sverige: Minister skønmalede ledighedstal for nyuddannede.
45 Nobelprismodtagere og fem modtagere af Fieldsmedaljen – http://sv.wikipedia.org/wiki/Fieldsmedaljen – skriver i et indlæg i Svenska Dagbladet, at konkurrencen på det internationale marked på topbegavelser er så høj, at Europa har ikke råd til at miste flere af sine bedste forskere. De har skrevet indlægget i anledning af EU’s næste budgetmøde fra 22.-23. november, hvor EU’s stats- og regeringschefer mødes for at diskutere økonomien fra 2014 til 2020.
Det skal fortsat være en national opgave at yde studielån til studerende, som læser på masterniveau i et andet land, mener European Student Union (ESU). Udtalelsen kommer efter, at EU-kommissionen i november 2011 fremlagde et forslag om at yde EU-lån i stedet for. ESU vil fastholde, at de studerende kan låne i deres eget land og så være garanteret muligheden for at kunne tage lånet med sig til et andet land for at studere der. ESU frygter for det første, at EU’s lån er for lave til at kunne dække omkostningerne ved at studere i de dyreste EU-lande, og for det andet, at EU’s lån bygger på privat finansiering, og det vil medføre, at nogle studenter vil få meget høje gældsposter på lånene. Det skriver timeshighereducation.co.uk.
Hvad vil universitetsstuderende gøre i fremtiden? Vælge et gratis online-kursus for at få deres bachelor, master eller andre solide uddannelsesvarer fra universiteternes hylder, eller vil de betale svimlende summer hvert år for at få lov til at gøre det samme, bare på et campus. I USA er online-kurser allerede en realitet, i Europa er de på vej, og de er fremtiden, mener Sebastian Thrun. Han er en tysk professor, chef for Googles hemmelige esperimentelle laboratorium X og mange andre ting, og har lanceret online-universitetet udacity.com. Det har Carole Cadwalladr skrevet grundigt om i The Guardian. Nogle af kommentarerne til artiklen kan også være værd at læse.
Kina har det paradoks, at landet anerkendes som den ny ‘rising superstar’ inden for forskning, men kun otte procent af verdens forskere kunne drømme om at flytte til landet, skriver theaustralian.com. Forklaringerne er mange, men især politiske og kulturelle. Normalt følger forskerne på globalt plan sammen med pengene, men faktisk kan kulturelle forskelle godt påvirke forskernes måde at lokalisere sig på. Det viser en undersøgelse ifølge tidsskriftet Nature, der har undersøgt 17.000 forskeres holdning i 16 lande til at flytte efter arbejde, og det færdige resultat, The GlobeSci Study, vil blive offentliggjort i december.
I Norge køber 54 procent af studenterne ikke lærebøgerne, men kopierer de kapitler, der er pensum, eller finder andre løsninger. Lederen af studenterparlamentet ved Universitetet i Oslo, Morten Bakke Kristoffersen, bekræfter, at det er et problem, skriver aftenposten.no. Han fortæller, at han har selv købt en bog til 600 norske kroner, læst de 17 sider han havde brug for, og så afleveret bogen tilbage og fået alle pengene retur. Salget af bøger til studenter dykker i Oslo, selv om noorske studenter generelt hellere vil have papirbøger end e-bøger, viser en undersøgelse lavet af e-boghandlen bookboon.com.
I Norge blev en forsker og forfatter til en artikel om snus kontaktet af Helsedirektoratet med den besked, at Helsedirektoraret ønskede hans artikel om snus fjernet, skriver aftenposten.no. Artiklen stod i det norske, statslige netmedie Forebygging.no, hvor ansvarlig redaktør Marit Andreassen afviser, at Helsedirektoratet har blandet sig. Artiklen er nu fjernet. Aftenposten.no beskriver andre lignende hændelser, hvor Helsedirektoratet kan have blandet sig i redaktionel virksomhed, der omhandlede artikler om snus.
Svenska Dagbladet har afsløret, at den svenske näringsminister Annie Lööf har pyntet med den svenske Yrkeshögskolans evne til at få deres elever i job. Det har været med til at få statsminister i Sverige Anders Borg til at love Yrkeshögskolan flere penge. Annie Lööf har sagt, at ni ud af ti fra skolen får job eller starter virksomhed, til trods for at svenske myndigheders egen statistik siger, at det kun er seks ud af 10. Yrkeshögskolan i Sverige er en videregående uddannelse, men svarer i Danmark dog ikke direkte til en fuld videregående, akademisk af slagsen.