Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
Foredrag
Foredrag — Blinde menneskers opfattelse af rum har interesseret videnskabsfolk i mere end et kvart årstusinde. I 1700-tallet forsøgte filosoffen Denis Diderot at forklare blindes sansning af hindringer og genstande i et rum som resultat af en sjette sans, der sad i panden. Der skulle gå næsten 150 år før Diderots udlægning blev udfordret videnskabeligt.
Date & Time:
Place:
Medicinsk Museion
Bredgade 62
1260 København K
Hosted by:
Medicinsk Museion
Cost:
100 DKK / stud. 75 DKK
For seende er det svært at begribe, hvordan en blind oplever verden. Blinde menneskers opfattelse af rum har interesseret videnskabsfolk i mere end et kvart årstusinde. I 1700-tallet forsøgte filosoffen Denis Diderot at forklare blindes sansning af hindringer og genstande i et rum som resultat af en sjette sans, der sad i panden. Der skulle gå næsten 150 år før Diderots udlægning blev udfordret videnskabeligt.
Til denne Aftenkonsultation vil historiker Jesper Vaczy Kragh tale om blinde mennesker i et socialhistorisk perspektiv. Hvordan har samfundet opfattet blinde gennem tiden, og hvilke tiltag der har været iværksat at bistå en af samfundets marginaliserede grupper. Herefter vil historiker Jacob Kjærgård gå tæt på Medicinsk Museions blindehistoriske samling. Med udgangspunkt i udvalgte genstande fortæller han om videnskabens interesse for blindes sjette sans og deres evner til at bedømme afstand og fornemme rum.
Efter foredraget kan man gå på opdagelse i arkitekten Michala Kjestrups modeller, der gør kunstværker tilgængelige for blinde.
Talere:
Kurator Jacob Kjærgård, Medicinsk Museion
Historiker Jesper Vaczy Kragh
Arkitekt Michala Kjestrup