Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
Foredrag
Foredrag — Nationalmuseets forskere byder velkommen til oplæg om deres nyeste forskningsarbejde. Kom og hør mere fra de seks oplægsholdere, som glæder sig til at fortælle om deres arbejde!
Date & Time:
Place:
Nationalmuseet
Ny Vestergade 10
1471 København K.
Hosted by:
Nationalmuseet
Cost:
50 kr.
Kom og hør Nationalmuseets forskere fortælle om deres nyeste forskning. Hør om Egtvedpigens rejse i bronzealderen og om De Caribiske Øers historie inden Columbus’ ankomst i 1492.
Kom tæt på Nationalmuseets mumier, når eksperten giver en omvisning i udstillingen, og find ud hvad jernalderen og vikingetiden har at gøre med stednavne i Danmark i dag.
Billet købes på billet.natmus.dk (billetlink er på vej) eller i døren på dagen.
Aftenens program:
Kl. 17-17.45 samt kl. 19-19.45: Oplæg ved Laurine Albris
Laurine Albris fortæller om sit netop afleverede ph.d.-projekt, hvor hun har analyseret stednavne og arkæologiske bebyggelsesmønstre omkring jernalderens og vikingetidens stormandssæder i Gudme på Fyn, ved Tissø på Vestsjælland og ved Strøby Toftegård på Stevns.
Laurine Albris er ph.d.
Kl. 17.30-18 samt kl. 20.30-21: Oplæg ved Casper Jacobsen Toftgaard
På Nationalmuseet ligger en enorm samling af indianske oldsager fra De Caribiske Øer. Denne samling blev i sin samtid nævnt på lige fod med fundene af Egtved-pigen, Hoby skatten og Hjortespring båden. Desværre blev samlingen efter 2. Verdenskrig glemt og er først for nyligt blevet genopdaget, hvilket har betydet, at forskere specialiseret i Caribiens historie er begyndt at valfarte til København for at studere samlingens oldsager og der igennem sammen med Nationalmuseet nyfortolke De Caribiske Øers historie fra tiden før Columbus ankomst i 1492.
Casper Toftgaard er ph.d.
Kl. 18-18.45: Oplæg ved Karin Frei
Egtvedpigen har for nyligt vist os, at ”rejser” i bronzealderen var noget, som man kunne gøre ret ofte og ret hurtigt selv for mere end 3.000 år siden. Men var hun et enkeltstående tilfælde eller var det med at rejse helt almindelig i bronzealderen? ”Tales of Bronze Age Women” – på dansk ”Bronzealderkvinders fortællinger” – er et nyt 3-årigt forskningsprojekt, hvor vi undersøger mobilitet, identitet og samfundsroller hos bronzealderkvinder i Danmark. Hør hvor langt vi er nået i projektet, og hvad vi har lært ind til videre.
Karin Frei er forskningsprofessor.
Kl. 18.30-19 samt kl. 19.30-20: Oplæg ved Anne Haslund Hansen
Nationalmuseets samling af ægyptiske mumier er en af de største i Nordeuropa. Interessen for mumier går langt tilbage, og de første mumier kom til Danmark allerede i 1600-tallet. Hvordan kom mumierne til Danmark og hvem var mændene bag mumierne? Omvisningen vil også sætte fokus på hvad nye undersøgelsesmetoder kan vise, når nutidens forskere retter blikket på mennesket inde under bandagerne.
Anne Haslund Hansen er ph.d. og museumsinspektør.
Kl. 20-20.45: Oplæg ved Stine Schierup
Kom og hør en skildring af danske udgravninger i starten af 1900-tallet med udgangspunkt i dagbogsoptegnelser, om hvilke fund de gjorde og ikke mindst hvilke forhold de levede og arbejdede under.
Stine Schierup er forsker.
Kl. 21-21.45 Oplæg ved Gitte Engholm
Gitte Engholm fortæller om Nationalmuseets nye udstilling om livet på flugt. Udstillingsprojektet startede som et indsamlingsprojekt, der skulle sikre samtidshistorisk dokumentation af flygtningesituationen i Danmark og Europa. Hør om etiske og faglige overvejelser, når man arbejder i et politiseret felt.
Gitte Engholm er museumsinspektør, antropolog, ph.d.