Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
Udstilling
Udstilling — 200-året for H.C. Ørsteds epokegørende opdagelse af elektromagnetismen markeres med en udstilling i Rundetaarn, som dykker ned i historien om videnskabsmanden og kulturpersonligheden Ørsted: Hvem han var, hvad han opdagede og hvad elektromagnetismen har betydet for udviklingen af vores samfund.
Date & Time:
Place:
Rundetaarn, Bibliotekssalen, Købmagergade 52A, 1150 København K
Hosted by:
Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), stiftet af H.C. Ørsted i 1824
Cost:
Voksne: 40 DKK for adgang til Rundetårn Børn: 10 DKK for adgang til ERundetårn
Den 21. juli 1820 offentliggjorde H.C. Ørsted sin opdagelse af, at en elektrisk strøm påvirker en magnetnål. Opdagelsen gjorde ham verdensberømt og gav startskuddet til en rivende global samfundsudvikling. 200-året for denne epokegørende opdagelse markeres med en udstilling i Rundetaarn, som dykker ned i historien om videnskabsmanden og kulturpersonligheden Ørsted: Hvem han var, hvad han opdagede, hvad elektromagnetismen har betydet for udviklingen af vores samfund og hvad vi kan forestille os om elektricitet i fremtiden.
Udstillingen arrangeres af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), som blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 og den foregår i Rundetaarns smukke Bibliotekssal, hvor Universitetsbiblioteket lå i Ørsteds tid. Udstillingen folder sig ud i 12 temaer: Opdagelsen af elektromagnetismen, Aluminium – Ørsted som kemiker, Geomagnetisme og nordlys, Ørsted som farmaceut, Ørsteds natursyn og livsfilosofi, H.C. Ørsted og H.C. Andersen, Ørsted som formidler og organisator, Ørsted som sprogfornyer, Hæder og anerkendelse, Afledte forskningsaktiviteter og teknologiudvikling, Elektricitet i dag og Elektricitet i fremtiden. Hans 2000 nye ord til det danske sprog binder udstillingen sammen, og det hele forankres i en “H.C. Ørsted stue” med møbler og andre genstande fra hans hjem og laboratorium og en tidslinje med hans lange, aktive liv og opdagelser.
Støttet af: Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, William Demant Fonden, COWIfonden, Thomas B. Thriges fond, Povl M Assens Fond og Energiselskabet Ørsted – og med velvillig assistance fra mange organisationer og frivillige.