Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Krænket af fortiden

Debat — Med debatrækken ‘Danmark i Forandring’ bliver samfundsomvæltende begivenheder taget op til debat. Vi zoomer ind på de forandringer, vi selv er en del af, og som eftertiden vil huske os for - eller dømme os på.

Info

Date & Time:

Place:
Ny Vestergade 10, 1471 København K

Hosted by:
Nationalmuseet

Cost:
50 kr. Gratis med NATKLUB-kort

signup

Har vi ret eller pligt til at luge ud i fortidens arvegods, hvis den hylder diskriminerende holdninger eller personer? Er det på sin plads at fjerne statuer af kolonister og fortidens forbrydere fra gader og stræder? Bør vi skærme minoriteter og nye generationer mod historiens stigmatiseringer ved helt at udrydde ord, afbildninger og værker, der ikke lever op til nutidens værdier? Og hvad er det præcis for en tryktest, fortiden skal bestå for at blive “godkendt” i nutiden?

I denne debat spørger vi, om fortiden overhovedet er til forhandling, og hvor det stopper, hvis historien skal vurderes ud fra nutidens moral.

Til at diskutere og gøre os klogere på emnet, har vi inviteret:
•Kunstner Kristian von Hornsleth, der ubetinget forsvarer ytringsfriheden, og som har lavet forretning på at overskride grænser, men som alligevel bifalder, når f.eks unge trækker en grænse for, hvad de tolererer af ukritisk levn fra fortidens klasseadskillelse og slaveri – og smider en statue i havnen.

•Kulturskribent på Berlingske Aminata Amanda Corr, der på den ene side mener, at det er uhørt at censurere i fortiden og læse historiebøger med kvajeblæk. Men på den anden side insisterer på, at vi skal tage os gevaldigt sammen, når vi fastholder fortidens diskriminerende betegnelser for f.eks. befolkningsgrupper eller race.

•Teaterdirektør Jon Stephensen, der offentligt har udtalt, at der går en lige linje mellem måden, som kvinder fremstilles på i mange klassiske teaterforestillinger, og så de krænkelser, piger udsættes for på nettet. Teatret skal tage et endeligt opgør med sin klassikerarv med forældede kønsroller, og hvis man i dag spiller f.eks. ’Skatteøen’ i uredigeret form, giver det teatret et kæmpe problem, mener Stephensen.

•Forskningschef fra Nationalmuseet Christian Sune Pedersen, der bl.a. leder arbejdet med at opdatere museets Arktis-samling og udrydde betegnelsen ’eskimo’. Han mener, vi mangler en samtale om, hvordan vi kan tale mere kvalificeret om historien og om nutidens fortolkning af fortiden.

Debatten er en del af rækken ‘Danmark i Forandring’ om samfundsomvæltende begivenheder. Vi zoomer ind på de forandringer, vi selv er en del af og som eftertiden vil huske os for – eller dømme os på. Du kan selv blande dig enten live som publikum på museet eller via facebook, hvor debatterne bliver live-streamet.

Pris: 50 kr. Gratis med Natklub-kort. Billetter kan købes på: https://billet.natmus.dk/foredrag-og-debat/kraenket-af-fortiden

Foto: Hans Peter Kleemann via Reuters via Scanpix

Seneste