Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Orientens rolle i den franske oplysning - Davids Samling

Foredrag — Kom og hør dr.phil. Anne Fastrup fortælle om Orientens indflydelse på det, vi kalder oplysningstiden i Europa, og som i Frankrig blev inddraget i teorier om magt og samfund, herunder særligt i rejseberetninger fra filosoffen Montesquieu.

Info

Date & Time:

Place:
Davids Samling
Kronprinsessegade 30
1306 København K

Hosted by:
Davids Samling

Cost:
DKK 50

signup

Foredrag i Davids Bazar af Anne Fastrup.

Den franske filosof Charles de Montesquieu (1689-1755) er kendt for sine teorier om magtens tredeling og de tre regeringsformer: monarkiet, republikken og despotiet. Ifølge Montesquieu var despotiet styreformen i Det Osmanniske Rige og Safavideriget (Persien). Den samme holdning lod han komme til udtryk i brevromanen Persiske breve (1721). Romanen består af en brevkorrespondance mellem to persere, Usbek og Rica, der opholder sig i landflygtighed i Paris. Samtidig med at læseren ser fransk kultur med persernes øjne, giver Persiske breve også adgang til haremmet gennem en brevveksling mellem Usbek og dennes eunukker og hustruer hjemme i Isfahan. For Montesquieu var haremmet et billede på ”det orientalske despoti”. I foredraget præsenteres de rejseberetninger, som Montesquieu baserede sin teori om det orientalske despoti på. Hvorfor var Montesquieu så optaget af det orientalske despoti? Vi skal dels kigge bagud i historien, dels trække paralleller til andre oplysningsfilosoffer, hos hvem interessen for Orientens islamiske kulturer også fik betydning for opfattelsen af køn, moral og magt.

Anne Fastrup er dr.phil. og lektor i Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Hun har i år fået godkendt sin disputats ”Orientalismer i tidlig europæisk litteratur”.

Billetpris kr. 50 på billetlugen.dk

Seneste