Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
Foredrag
Foredrag — Dansk Naturhistorisk Forening inviterer til foredraget "Rester af tidligt liv fanget i 3.7 Milliarder år gamle tidskapsler", ved Lektor Tue Hassenkam (Kemisk Institut, Københavns Universitet)
Date & Time:
Place:
Universitetsparken 15, Bygning 1, Auditorium A, 2100 København Ø
Hosted by:
Dansk Naturhistorisk Forening
Cost:
Gratis. Alle er velkomne! Parkeringstilladelser udleveres i auditoriet!
I jagten på livets oprindelse på Jorden søger man efter forhistoriske miljøer med specielle kemiske forudsætninger som har bevaret materiale fra den tid. Helt præcist jagter man gammelt materiale, som indeholder rester af livets byggesten. Vi har fundet rester af tidligt liv indkapslet i mikrometer store lommer inde i ædelsten af typen granat.
De små ædelsten er fundet i Grønlands ældste klipper i Isua, der ligger lidt uden for Nuuk, og som for 3,7 milliarder år siden udgjorde bunden af et tidligt hav. Og det er spor af liv, formentlig bakterier, fra dette hav, som er blevet fundet indkapslet i de små ædelsten. Dermed fungerer ædelstenene som et vindue til livet i fortiden. Vi kan dog ikke som med en myg fanget i en ravklump se, hvilken form for liv, der var tale om. På grund af tid, temperatur og tryk er de oprindelige indkapslede organiske molekyler blevet omdannet, og der er hverken spor af DNA eller protein tilbage. Men noget er tilbage.
En ny metode kan analysere resterne af kulstof, mens de stadigvæk sidder inde i ædelstenen. Her kan vi se, at nitrogen, oxygen og fosfor stadigvæk er forbundet til kulstoffet, og de er lige præcis forbundet på den måde, som man kunne forvente, hvis udgangsmaterialet har været biologiske molekyler, der er blevet trykkogt inde i granaten i millioner af år.