Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Foredrag

Vin og Videnskab: Forhistorisk DNA i Arktis

Foredrag — Forskning i forhistorisk DNA har revolutioneret vores forståelse af fortidens dyreliv og miljøer, ikke mindst i Arktis. Denne viden kan også bruges til at spå om fremtiden for de arktiske dyr og den arktiske natur i en tid med dramatiske klimaforandringer.

Info

Date & Time:

Place:
Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København K. Bygning 34.0.01.

Hosted by:
Statens Naturhistoriske Museum

Cost:
110-150 kr.

signup

KURT H. KJÆR  Professor i kvartærgeologi, leder af Sektion for GeoGenetik
ELINE LORENZEN  Molekylær naturhistoriker, lektor, forskningsleder

Denne aften skal vi møde to anderkendte eksperter i forhistorisk DNA og høre om deres højaktuelle forskningsprojekter med Arktis som omdrejningspunkt.

Professor Kurt H. Kjær var førsteforfatter på et studie, der kom på Science’s top-10-liste over de største videnskabelige gennembrud i 2022. Baseret på prøver fra permafrosten i det allernordligste Grønland slog studiet rekorden for det ældste DNA nogensinde fundet med én million år og tegnede et billede af en frodig natur med en sammensætning af dyr, som man ikke finder noget sted på jorden i dag, deriblandt mastodonter.

Lektor Eline Lorenzen er i gang med et storstilet forskningsprojekt, der med udgangspunkt i forhistorisk DNA undersøger nogle af de mest karismatiske, isafhængige arktiske pattedyr: isbjørn, narhval, hvidhval og grønlandshval. Ambitionen er, at bruge viden gemt i fossile knogler og tænder fra disse arter til at forudsige, hvordan de vil blive påvirket af den accelererende smeltning af havisen i Arktis.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

Seneste