Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Få guld – og mere endnu – for at skrive en af årets bedste opgaver

Præstation — Deltag i en ældgammel tradition på Københavns Universitet ved at skrive en af årets prisopgaver. Hvis du vinder, får du en guldmedalje og et rejselegat på 5.000 kroner.

Hvis tanken om et digitalt 12-tal på din profil på Københavns Universitets portal KUnet ikke er motiverende nok for dig, når du skriver opgave, kan du passende gå efter en vaskeægte guldmedalje næste gang.

Hvert år udlodder Københavns Universitet nemlig en række af slagsen inklusiv en pengepræmie og et rejselegat til vinderne af de såkaldte prisopgaver. Sidstnævnte kommer fra Direktør Ib Henriksens Fond, og traditionen stammer helt tilbage fra 1762. Dengang var prisen en indgangsbillet til forskningsverdenen. I dag skal der lidt mere til, hvis det er der, man vil hen, men det ser helt sikkert ikke dårligt ud på CV’et, at man har skrevet en af årets absolut bedste opgaver.

Afleveringsfristen er først 16. januar 2023, men du kan allerede nu skrive til vejlederne på de forskellige prisopgaver, hvis du bare gerne vil i gang. Medaljerne uddeles ved Københavns Universitets årsfest i november samme år.

Speciale og prisopgave i én

Med prisopgaven kan du slå to fluer med et smæk, hvis du snart skal til at skrive speciale. Man må nemlig ikke indlevere en tidligere bedømt opgave, men ens prisopgave kan tælle som et speciale, når konkurrencen er slut. Opgaveformuleringen er givet på forhånd.

For at deltage skal man enten være studerende eller nyuddannet, og man må gerne skrive sammen to og to eller tre og tre. Det kan især give mening at danne en gruppe, hvis man gerne vil give årets tværfaglige opgave et skud, der i år handler om globalisering. I opgaveformuleringen forklares det tværfaglige aspekt:

»Globalisering og globaliseringsprocesser i deres fulde dybde kan ikke forklares monodisciplinært, men bør forstås i kombinationen af viden fra juridiske, teologiske, økonomiske, humanistiske, sundhedsfaglige, samfundsfaglige og naturvidenskabelige indsigter.«

Prisopgaver 2022

Udskrevet ved årsfesten den 12. november 2021.

Besvarelserne skal indleveres til det pågældende fakultet senest den 16. januar 2023 kl. 12.00.

Tildeling af medaljer finder sted ved årsfesten i november 2023.

Guldmedaljer præmieres med 5.000 kr., sølvmedaljer med 2.500, og alle får et rejselegat på 5.000-10.000 kr. fra direktør Ib Henriksens Fond.

Coronakrise og Grundtvigs sindslidelse

I år er det kun Det Humanistiske, Samfundsvidenskabelige og Teologiske Fakultet, der udskriver prisopgaver. Hvert institut har selv fastlagt opgaveformuleringerne ud fra hvilke emner, de finder vigtigst i øjeblikket.

På alle de samfundsvidenskabelige institutter betyder det selvfølgelig (igen) coronakrisen.

For eksempel lyder opgaveformuleringen for psykologi således: »Der ønskes en analyse af coronakrisens konsekvenser for danskernes mentale sundhed samt en vurdering af, hvordan man i fremtiden kan sikre mental sundhed i krisesituationer.«

Der er lidt større variation i opgaveformuleringerne fra Det Humanistiske Fakultet, selvom corona også bliver nævnt. Her kan man for eksempel vælge at skrive om Grundtvigs sindslidelse, AIDS-krisens danske kulturhistorie eller »et afgrænset emne, der ligger i krydsfeltet mellem indoeuropæistik og sammenlignende mytologi« på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Heller ikke de teologiske uddannelser går helt udenom corona. Center for Afrikastudier ønsker en analyse af, hvordan »pandemien har påvirket samfund i Afrika«. Men der er også fire andre opgaver at vælge mellem – for eksempel om »udlændighed og hjemstavn« for Afdeling for Bibelsk Eksegese.

Se alle årets prisopgaver her.

Seneste