Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
JOBSØGNING - Fem års sved og tårer, topkarakterer og et nyafleveret speciale. Nu skal du til at søge job. Men verden uden for universitetet tilbyder dig en lang næse og plads allersidst i jobkøen. Hvad gik der galt? Følg de seks bud og undgå en skæbne som langtidsledig
Skynd dig igennem studierne på normeret tid, stræb efter topkaraktererne og husk, at studiet er et fuldtidsarbejde!
LÆS også på uniavisen.dk: Passede svin for at forbedre CV´et
Sådan lyder formaningerne fra politikerne, hvoraf nogle endda tumler med nye SU-regler, der skal skynde på de studerende. Men det er faktisk det stik modsatte der skal til, hvis nyuddannede skal forhøje deres chancer for at få job, viser en ny rapport fra Akademikernes Centralorganisation (AC).
Rapporten er baseret på en landsdækkende spørgeskema-undersøgelse og interview blandt godt 3.000 næsten-kandidater og dimmitender, og giver en klar idé om, hvad man som studerende skal gøre for ikke at træde direkte ud i arbejdsløshed efter studierne.
Det vigtigste er at skabe et stærkt cv og at søge job før man er færdig.
Universitetsavisen har kogt rapporten ned til seks bud, så nemt som en pastaopskrift – Klip eventuelt ud og hæng op på køleskabet.
1. Bud: Få dig et relevant studiejob
Og nej, tjener-job tæller ikke, selv om de giver dig erfaring med kundeservice! AC-undersøgelsen viser, at der er god grund til at lede efter et studiejob: 63 procent af de beskæftigede dimittender har haft et studierelevant arbejde, mens det kun gælder for 46 procent af de ledige dimittender – altså en markant forskel.
Samtidig fortæller halvdelen af de adspurgte dimittender, at det var netværket fra studiejobbet og/eller praktikstedet, der sikrede dem deres første job.
2. Bud: Det kan godt betale sig at slacke lidt på læsningen til fordel for studiejobbet
Undersøgelsen viser, at relevant studiearbejde ’nulstiller’ betydningen af karakterer. Dimittender med relevant studiejob er lige godt stillede, uanset om de har gode karakterer eller ej; de er alle sammen bedre stillede end dimittender uden studierelevant arbejde!
3. Bud: Hvis du elsker bøger og ikke har studiejob, så sørg for at få topkarakterer
Af de dimittender, der ikke har studierelevant arbejde, har dem med gode karakterer væsentlig bedre muligheder for at komme i arbejde, end de dimittender, der har dårlige karakterer. Så for dig der drømmer om en forskerkarriere er det altså en win-win situation. Hvis du fokuserer på karakterer, men ikke lykkes som forsker, har du alligevel bedre muligheder på det øvrige arbejdsmarked end de studerende, der hverken har haft relevant studiejob eller har fået gode karakterer.
4. Bud: Lad dig ikke piske igennem studiet
Det har ingen betydning for ledighedsrisikoen, om man har været 5, 6 eller 7 år om sit studium. Står man derfor i en situation, hvor man skal vælge mellem studierelevant arbejde og færdiggørelse af studiet på normeret tid, er det den bedste arbejdsmarkedsstrategi at fokusere på det studierelevante arbejde, viser AC-undersøgelsen. Men bliver du over 3 år forsinket, stiger ledighedsrisikoen.
5. Bud: Bliv hjemme, hvis du ikke gider rejse
Det ser ikke ud til, at udlands- eller praktikophold har nogen direkte betydning for ledighedsrisiko efter studiet. Så hvis du ikke kan undvære kæresten eller kælekrybdyrene, så lad være med at tage på udveksling bare fordi de andre gør det. Til gengæld tyder undersøgelsen også på, at dimittender, der har været på praktikophold i udlandet, i meget højere grad føler sig rustet til at få deres første job end dem, der ikke har været af sted. Og så husk lige på, at nogle oplevelser skal tages for eventyrets skyld, ikke for CV’ets.
6. Bud: Begynd at søge job før du er færdig
Specialesumpen er nær ved at kvæle dig, og det sidste du kan overskue, er at skulle sende ansøgninger ud, og gøre dig professionelt lækker til utallige jobsamtaler. Men det er nu, du skal i gang! Tidlig jobsøgning er en af de allervigtigste faktorer for at få job efter studiet, så selvom du endnu ikke kan se enden på specialet, så klem ballerne sammen og skyd nogle ansøgninger af sted!