Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Mange studenterdemonstrationer foregår i dag på internetsider som Facebook. Men hjælper det overhovedet noget at gøre oprør elektronisk, eller er det bare tom snak uden handling?
Hvis du som studerende er utilfreds med hvordan tingene foregår på dit universitet, er vejen til oprør nu kun et klik væk. I internetfællesskabet Facebook kan man nemlig nemt og enkelt gøre sin protest hørt uden hverken at skulle op på barrikaderne eller ned i studenterforeningen til kedelige møder.
Flere og flere universitets-studerende opretter i dag såkaldte ‘grupper’ på Facebook når de er utilfredse med rektors eller politikernes beslutninger. Her kan andre brugere så melde sig ind og dermed vise deres støtte til gruppens synspunkt. Tidligere på året fortalte vi om en KU-studerende der fik over 10.000 danskere til at melde sig ind i gruppen imod lukningen af Fiolbiblioteket, og senest har Studenterrådet på Københavns Universitet oprettet en gruppe med titlen »5.000 mod lukning af Universitetsavisen«!
Formanden for Studenterrådet, Pia Mejdahl Daugbjerg, er glad for at man takket være Facebook har fået en ny platform man kan benytte når der skal gøres oprør. »Det Facebook kan, er at skabe opmærksomhed samtidig med at det giver os mulighed for at komme i kontakt med nogle studerende vi ellers ikke ville nå ud til,« siger Pia Mejdahl Daugbjerg der ikke er bange for at den opmærksomhed der er omkring Facebook, vil overtrumfe budskabet.
Spørgsmålet er så om det overhovedet har nogen effekt at protestere via Facebook. Ifølge professor Klaus Bruhn Jensen fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling der er ekspert i kommunikation på internettet, er det naturligt at folk benytter de medier der er tilgængelige, hvis de er utilfredse med noget. Og selvom han ikke tror at en Facebookgruppe med mange medlemmer alene kan få rektor til at skifte synspunkt på en sag, vil han ikke afvise at de på lidt længere sigt kan få reel indflydelse.
»Magthaverne lytter til dem andre lytter til. Hvis en Facebookgruppe har den konsekvens at pressen skriver mere om sagen, og at der kommer opmærksomhed på KU, så må man før eller senere som beslutningstager forholde sig til det.«
Den holdning deler Studenterrådet. »Når image kommer til at betyde så meget som det gør for Københavns Universitet, bliver det vigtigt hver gang der kommer en negativ sag op i medierne. Det bryder man sig ikke om på et universitet som vil sælge glansbilleder af sig selv. Der kan vi med den opmærksomhed vi får via Facebook, være med til at ridse lidt i lakken,« siger Pia Mejdahl Daugbjerg.
Men når det i dag er så let at få sin mening hørt via sider som Facebook, kunne man måske frygte at studerende i fremtiden ikke længere ser nogen nødvendighed i at deltage aktivt når der skal demonstreres eller gøres oprør? Det scenarie tror Klaus Bruhn Jensen dog ikke på. Selvom der ofte er stor forskel på antallet af medlemmer i en Facebookgruppe og antallet af dem som vælger at gøre noget aktivt for sagen, mener han ikke at det er et udtryk for at Facebook i sig selv gør folk mindre villige til at handle.
»Jeg tror ikke det er udtryk for at man bliver passiv fordi man har været på Facebook. Jeg tror mere det er et udtryk for at sådan fungerer kommunikation. Der er stor forskel på hvad man siger, og hvad man gør. Det at mange går ind for en sag, er ikke ensbetydende med at man vil gøre noget konkret ved det,« forklarer professoren.
Heller ikke Pia Mejdahl Daugbjerg frygter at de studerende i stedet for at deltage aktivt i demonstrationer og protester fremover vil nøjes med at melde sig ind en protestgruppe på Facebook. »Det er to forskellige ting,« siger hun og fortsætter: »Facebook er et godt sted at skabe noget opmærksomhed og samtidig fortælle folk at hvis de er interesserede i at lave noget mere kampagnearbejde for den her sag, så er det meget velkomne, men så foregår det et andet sted.«
At universitetsstuderende opretter protestgrupper på Facebook er langt fra et KU-fænomen. På Aarhus Universitet fik Studenterrådet i foråret skabt stor opmærksomhed om problemerne med håndskrevne eksaminer via Facebook, og også på andre universiteter har studerende benyttet den nye protestform.
Danske Studerendes Fællesråd, der er landsorganisationenen for studerende i Danmark, står ligeledes bag en række grupper på Facebook. Her kan folk melde sig ind og vise deres utilfredshed med lukningen af fredagsbarer, de studerendes dårlige økonomiske samt universitetsloven.
mahp@adm.ku.dk