Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
FIRE UD AF SEKS - Studenterorganisationerne er jævnt tilfredse med de planer, S og SF har for uddannelsesområdet i deres fælles udspil, ’En fair løsning’. I hvert fald gør planen ikke noget værre
Fire ud af seks stjerner. Den anmeldelse får uddannelsesdelen af det spritnye udspil fra oppositionens efterhånden fasttømrede ægtepar, Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti, af Elev- og Studenterorganisationerne i en fælles pressemeddelelse.
Studenterrådet på Københavns Universitet (KU) er også overordnet glad for det nye udspil, men har dog et par forbehold til planen, som måske kan forklare, hvorfor Helle Thorning-Schmidts og Villy Søvndals Fair Løsning ikke svinger sig op til seks stjerner på uddannelsesområdet.
»Vi er positive over for, at studerende ikke stilles dårligere. Der skæres ikke i SU-puljen, og samtidig gives der penge til uddannelsesløft,« siger Bjarke Rubow, næstformand i Studenterrådet.
De 600 millioner, der i planen er afsat til uddannelserne, er hårdt tiltrængt mange steder. Flere fag skriger på uddannelsesløft og flere timer, siger Bjarke Rubow, som også mener, at netop flere midler er en nødvendighed for at sikre de små hold.
Ud over en god halv milliard ekstra kroner giver ’Fair Løsning’ håb til studerende, der hungrer efter flere undervisningstimer. For ’Fair Løsning’ svinger ikke med pisken, som diverse ordførere fra regeringspartierne har ønsket at gøre, men aer i stedet de studerende med hårene for at få dem til at blive hurtigere færdige. Det er S og SF nemlig helt enige med regeringen i, at de studerende skal være, og derfor foreslår de blandt andet flere timer, lempeligere adgangskrav og højere SU til dem, der starter tidligt på uddannelsen.
Bjarke Rubow mener, at det er en god idé med lempeligere adgangskrav, hvis systemet kan klare det, men at det også kan være problematisk at belønne de studiehurtige.
»Lige nu står for mange uden for uddannelsessystemet, og det skal være muligt for dem at komme ind. Derfor er det også vigtigt, at man ved at belønne de hurtige startere med højere SU og ganget snit ikke kommer til at udelukke nogen fra uddannelsessystemet permanent. Der kan være forskellige grunde til, at man er forhindret i at starte med det samme, og det er nødvendigt, at der laves ordninger, så de, der ikke nødvendigvis har valget, også kan komme ind på drømmestudiet,« siger han.
Overordnet mener I altså, at forslaget ikke stiller studerende ringere. Men kunne man ikke godt ønske, at et udspil ville stille studerende bedre?
»Vores mål er stadig højere SU. Vi vil blive ved med at arbejde for en SU, som er høj nok til, at man rent faktisk kan leve af den,« siger Bjarke Rubow.
ceca@adm.ku.dk