Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
FEST! - Dronning Margrethe, universitetsledelse, schweiziske, amerikanske og canadiske akademikere og en ordentlig bunke doktorer in spe deltog i KU's årsfest - alle var de lige så fint klædt på som pindemadderne med roastbeef
Torsdag den 12. november afholdt Københavns Universitet (KU) sin femhundredeogtredivte årsfest. Universitetet havde indbudt flere end 700 gæster fra KU og verden udenfor. Forskere, administratorer, studerende, pengetanksbestyrere, ministerier og forskningsråd, foruden prisvindere, nyudnævnte doktorer og æresbetitlede.
Deres udsendte følte sig under-dressed til lejligheden, listende nervøst omkring mellem jakkeskøder og slips i den fornemme Festsal. Hendes majestæt Dronning Margrethe ankom til fuldtonet Robin Hood-fanfare og stående applaus.
I sin åbningstale priste KU-bestyrelsesformand Nils Strandberg Pedersen de øgede eksterne midler, der tilflyder universitetet, men han understregede, at disse penge, og de penge, KU netop har hentet i Globaliseringsfonden, ikke i sig selv vil slå til om blot nogle få år.
Og til trods for at KU har opnået fine ranglisteplaceringer i Times Higher Education-QS World University Rankings i 2009, er der stadig lang vej til de absolutte akademiske tinder, og vejen dertil kan kun tilbagelægges med reb af guld. Eller rettere, med en masse penge.
Pedersen slog fast, at der skal flere investeringer til, hvis KU skal gøre sig håb om at matche de amerikanske top-universiteter.
Rektor Ralf Hemmingsen leverede næste tale. Den fokuserede meget passende på året 1989, og på, hvordan uddannelse kan være en vej til at genopbygge det håb og den tillid, som var så følt ved Berlinmurens fald for 20 år siden.
Rektor blev fulgt af afgående studenterrådsformand Mattias Friis Jørgensen, som venskabeligt mindede den ældre del af forsamlingen om, at oplevelsen for unge studerende på KU i dag svarer ret godt til forholdene, da publikum for første gang trådte ind på campus. Samme glæder, samme bekymringer.
»Men måske I også husker udfordringerne ved at være studerende? At man dengang som i dag skal lede med lys og lygte for at finde et kollegieværelse eller en lejlighed, der er til at betale? At man dengang som i dag stadig skal vende hver en 10’er og køre et stramt budget, for at have nok til både mad, tøj og en øl i weekenden?« sagde Friis Jørgensen.
Festforelæsningen gav den schweiziske økonom Jean-Robert Tyran fra KU. Økonomi er måske ikke det festligste emne i krisetider, men Tyrans positive budskab var, at KU’s eksperimenter i ‘social kapital’ har godtgjort, at folks vilje til at dele med andre ikke er betinget af deres intelligensniveau.
Med andre ord: Hvis du er gavmild, er du ikke nødvendigvis dum.
Blandt de syv modtagere af æresdoktorater fra KU var miljøforskeren Jane Lubchenco fra The National Oceanic and Atmospheric Administration, en af Barack Obamas nære rådgivere i klimaspørgsmål.
Hun blev beskrevet som en pioner inden for bæredygtighedsforskningen, som vi kan knytte vores forhåbninger om fremtiden til.
Årets underviser, som bliver kåret efter indstilling fra KU’s studerende, blev Jan H. Christensen, lektor i kemi, for inspirerende og fremragende formidling. Med æren fulgte en ugle af porcelæn og 25.000 kroner.
»Min holdning er, at alle studerende er genier, indtil det modsatte er bevist,« sagde Christensen til Universitetsavisen.
uni-avis@adm.ku.dk