Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Københavns Universitets markering af 40-året for studenteroprøret møder hård kritik fra studenternetværket Reboot68. Gruppen mener det er paradoksalt at fejre ungdomsoprøret når universitetsdemokratiet er under afvikling. Ledelsen afviser kritikken
»Kravet er: Medbestemmelse«. Denne håndskrevne overskrift på Københavns Universitets officielle hjemmeside henviser til en række arrangementer på universitetet der markerer 40-året for studenteroprøret i 1968. Men den overskrift falder ikke i god jord hos en gruppe studerende.
»Vi synes det er flabet og hyklerisk at lave et officielt arrangement med titlen ‘medbestemmelse’ når den nuværende ledelse er den første der ikke er valgt,« forklarer sociologistuderende Cristoph Houman Ellersgaard der er talsmand for gruppen der kalder sig Reboot68.
Gruppens formål er at bruge opmærksomheden på begivenhederne i 1968 som baggrund for en række aktiviteter og debatter omkring kritisk akademisk praksis, modstand og oprør i samfundet anno 2008, men de studerende ønsker ikke at fejre fortiden.
Det er til gengæld hvad de mener Københavns Universitet gør med 68-hjemmesiden og det stort anlagte jubilæumsarrangement om 68-oprøret. »Universitetets markering er meget tilbageskuende. Vi synes snarere man burde mødes og tale om hvordan vi kan arbejde videre med erfaringerne fra 1968, og hvordan vi kan bruge dem i dag,« siger Cristoph Houman Ellersgaard.
De studerende i Reboot68 vil derfor heller ikke lade KU’s markering af 40-året for studenteroprøret gå ukommenteret forbi. De har til lejligheden skrevet erklæringen ‘Medbestemmelse – Sig mig hvad fanden snakker I om!’ som kan læses på debatsiderne her i avisen.
Erklæringen blev delt ud som løbeseddel til deltagerne på det fuldt bookede jubilæumsarrangement der fandt sted i festsalen tirsdag den 29. april. I erklæringen anklager de studerende KU for at bruge studenteroprøret til at brande sig selv som virksomhed og uddannelsesinstitution. »De studerendes kamp for medbestemmelse skal altså nu bruges til at sælge den uddannelseskoncern der har afløst det demokratiske universitet,« skriver de blandt andet.
Det synspunkt er ledelsen på KU ikke enig i. »Hvis man skal forstå universitetets nutid og den styreform vi har nu, skal man også forstå fortiden og se nutiden i lyset af den. Det er det vi gerne vil med arrangementet. Ligesom universitetets styreform var til debat for 40 år siden, er den også til debat i dag. Det kendetegner et levende universitet,« udtaler kommunikationschef Jasper Steen Winkel på vegne af rektoratet.
Han afviser samtidig at der skulle være tale om et tilbageskuende jubilæumsarrangement idet de tidligere frontkæmpere var indbudt til at tale om hvordan de ser på universitetet i dag i forhold til dengang. Samtidig understreger han at mødet var arrangeret i samarbejde med det samlede studenterorgan på KU, Studenterrådet.
Studenterrådet vil bruge 40-årsjubilæet til at starte en debat om universiteternes situation i dag. »Det er fint at KU sætter fokus på studenteroprøret, men spørgsmålet er selvfølgelig hvad formålet er. Det er klart vores mål at lave et link frem til i dag og se hvordan vi kan bruge studenteroprøret nu, for der er et misforhold mellem den situation vi har i dag, og det der skete for 40 år siden,« siger Studenterrådets formand Pia Mejdahl Daugbjerg.
Langt hen ad vejen er der således enighed mellem de studerende i Reboot68 og Studenterrådet. Men de to grupper studenterpolitikere har ikke et egentligt samarbejde.»Vi har ikke det samme behov for rygdækning som Studenterrådet. De skal kunne favne alle studerende. Vi vil skabe noget debat om det her konkrete emne, så vi har et mere snævert fokus end Studenterrådet, og derfor samarbejder vi ikke aktivt med dem,« forklarer Cristoph Houman Ellersgaard.
40-året for studenteroprøret er også 40-året for at det daværende Studenterråd blev overhalet af aktivister der pludselig markerede sig på en langt mere slagkraftig måde og dermed formåede at sætte en ny dagsorden. Men det frygter Pia Mejdahl Daugbjerg ikke vil ske igen.
»Jeg tror at Studenterrådet i dag er væsentlig bedre til at lytte til de ting der sker end det var dengang hvor det at være studenterpolitikere langt hen ad vejen handlede om at være nogle pæne unge mennesker med slips. I dag favner vi bredere og har en masse studerende med – også nogle af dem fra Reboot68,« fortæller hun. Hun frygtede derfor heller ikke at skulle sidde i panelet til debatmødet den 29. april og svare på kritiske spørgsmål fra de studerende i Reboot68.
»Jeg synes det er en supervigtig diskussion, så jo flere studerende der har lyst til at diskutere hvordan universiteterne skal ledes, og hvordan universiteterne skal fungere, jo bedre,« siger hun. Den 17. maj inviterer Reboot68 til deres egen konference om 68-oprøret med en række samfundsdebattører.
tmjo@adm.ku.dk