Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Fest mod brugerbetaling

Studenterrådet frygter at et nyt taxametersystem vil føre til brugerbetaling ad bagdøren. Ny kampagne skal sprede protesterne til resten af landet

Emnet er alvorligt, men sjov i gaden og højt humør er virkemidlerne der skal få de studerende op på barrikaderne og sikre at det forbliver gratis at læse på universitetet i fremtiden. Studenterrådet på Københavns Universitet kickstarter en ny kampagne mod brugerbetaling med en stor fest i Studenterhuset i Købmagergade den 10. marts. Senere følger en række happenings, uddeling af løbesedler og plakater. Blandt andet vil de studerende blive mødt af vagter udstyret med kasseapparater der vil afkræve dem betaling for at komme ind til deres forelæsninger.

Det er meningen at protesterne skal sprede sig til de andre universiteter landet over i løbet af foråret samt til gymnasier og handelsskoler. »Det er en myte at brugerbetaling ikke kan indføres i Danmark. Vi kan se hvor det bærer hen, men regeringen får ikke lov til at gennemføre så drastiske forandringer uden debat. De studerende skal være klar over hvad der sker bag deres ryg,« siger Pernille Skipper, næstformand for Studenterrådet og ansvarlig for kampagnen.

Ny model på vej
Anledningen til at de studerende går i aktion netop nu er at det af velfærdsaftalen fra sidste år fremgår at bevillingssystemet skal laves om for at tilskynde universiteterne til at flere studerende gennemfører deres uddannelse på normeret tid.
Rudolf Straarup, kontorchef i Universitets- og Bygningsstyrelsen under Videnskabsministeriet, bekræfter at man i øjeblikket arbejder med at udvikle en fordelingsmetode der lever op til forudsætningerne i velfærdsaftalen. »Det tager noget tid at udvikle en ny model, så vi er tidligst færdig til sommerferien, men det står klart i aftalen at pengene skal føres tilbage til universiteterne så der ikke sker store omfordelinger. Der vil således ikke blive tale om besparelser på uddannelsesområdet,« siger Rudolf Straarup.

Rub neglene eller betal
De studerende føler sig dog ikke beroliget. Pernille Skipper har hørt rygter om at man arbejder på en model der betyder at hele tilskuddet skal tilbagebetales til staten for hver studerende der bruger mere end et år over normeret tid på at blive færdige. »Det vil give universiteterne et kæmpe finansieringsproblem. Det kan de simpelthen ikke udbyde uddannelser for, så det eneste universiteterne kan gøre er at lade de studerende betale,« siger Pernille Skipper.

Hun henviser til at cirka halvdelen bruger mere end fire år på at blive bachelor og cirka 40 procent mere end seks år på at få kandidatgraden i hus.

Pernille Skipper mener ikke at Studenterrådet overreagerer og tager sorgerne på forskud ved at starte en kampagne allerede før embedsmændene har det nye taxametersystem på plads.
Hun henviser til at brugerbetaling på de videregående uddannelser spreder sig over hele Europa så der nu kun er en håndfuld lande tilbage hvor det er gratis at læse. Globaliseringen og internationale aftaler presser Danmark til at følge trop.

Derudover peger hun på at tilskuddet fra staten i gennemsnit er blevet skåret med tre procent årligt siden midten af 90´erne, så universiteterne er ved at nå et punkt hvor de ikke kan gøre andet end at lade de studerende betale studieafgifter.

Seneste