Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
2. april, 2025 — 07:30
Debat
Sundhedskrise — Det går tilbage for verdens sundhed på stort set alle fronter lige for tiden. På Global Health Film Days kan du få indblik i det hav af problemstillinger, som tilbageskridtet fører med sig.
Navne på alle skribenter fremgår i bunden af indlægget.
Når vi tænker på et orkester, forestiller vi os typisk et musikalsk fællesskab, hvor forskellige instrumenter arbejder sammen, ledet af en dirigent. Et orkester kan sammenlignes med global sundhed. Landene er instrumenter, og kvaliteten af musikken er afhængig af, hvor godt hvert enkelt instrument spiller, og hvordan de interagerer med hinanden. For eksempel kan den ustemte fløjte ødelægge hele ouverturen, og hvis kontrabassen mangler, kan det være ekstra svært at holde rytmen. Et land, der står over for en særlig sundhedsudfordring, kan sprede falske harmonier og uskarpe takter til hele resten af orkestret.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
I de seneste år er den globale sundhedssymfoni blevet truet mere og mere. Flere og flere lande flytter deres fokus væk fra global sundhed for at prioritere nationale interesser og militært forsvar over international bistand. For nylig annullerede Trump-administrationen officielt 83 procent af den amerikanske bistand (USAID), verdens største internationale bistandsagentur. Siden da er adgangen til livsvigtig sundhedspleje og behandlinger (såsom HIV-medicin) stort set forsvundet i mange regioner verden over, hvilket efterlader millioner af mennesker i øget risiko. Tendensen med at reducere udenlandsk bistand er også til stede i Europa, hvor lande som Storbritannien, Holland, Belgien og Frankrig har annonceret store reduktioner i deres bistand de seneste år.
Flere og flere lande flytter deres fokus væk fra global sundhed
Samtidig underminerer antirettighedsbevægelser aktivt det menneskerettighedsgrundlag, der understøtter globale sundhedsfremskridt. En af de mest indflydelsesrige er det globale anti-gender movement, et velorganiseret, transnationalt netværk, der arbejder for at vende årtiers fremskridt inden for ligestilling mellem kønnene. Bevægelsen arbejder også aktivt for at begrænse reproduktiv sundhedspleje, kriminalisere LGBTQ+-personer og forbyde seksualundervisning.
Efterhånden som globale sundhedsinitiativer bliver nedprioriteret, og antirettighedsbevægelser får momentum, er de fremskridt, der er gjort inden for global sundhed, i fare for at blive tilbagerullet. Samtidig er samfund verden over blandt andet ramt af systematiske angreb på deres autonomi gennem statsautoriseret vold, krænkelser af kropslig autonomi, virksomheders udnyttelse af forfædrenes landområder samt utilgængelig infrastrukturer.
Global Health Film Days
Er en filmfestival organiseret af School of Global Health ved Københavns Universitet i samarbejde med studerende.
Løber af stablen den 2.-13. april 2025.
Finder sted i Cinemateket, Det Danske Filminstitut.
Koster 75 kroner for studerende og ansatte på KU – brug rabatkoden GLOBAL2025 ved køb af billetter online.
Har et propspækket filmprogram, som du kan finde her.
På trods af den usikkerhed, der præger vores tanker og følelser om, hvor fremtiden kan føre os hen, bliver samfund ved med at stå sammen, passe på hinanden og tilbyde støtte og hjælp på forskellige måder. Vi ser, hvordan mennesker forsøger at forhindre kollapset ved at sprede opmærksomhed via sociale medier, deltage i protester, organisere begivenheder og oplyse. Uanset, hvilken modgang folk oplever, handler de med mod og beslutsomhed og holder fast i håbet.
Nogle af disse mennesker kan du møde på Global Health Film Days. Vi har kurateret et filmprogram, der fremstiller sundhedsvinklen på en verden i forandring. Vi tror på filmens evne til at oversætte aktuelle problemer til følelser og oplevelser i hovedet på seerne – kunstnerisk, ægte og råt. Vi mener, at den filmiske oplevelse er afgørende for vores forståelse af, hvordan specifikke handlinger og beslutninger påvirker samfund globalt, og hvad vores individuelle roller er i de begivenheder.
Skal vi resevere en plads til dig?
Global Health Film Days skaber et rum for at konfrontere de alvorlige tematikker, der er centrale i vores liv. Hér kan du være vidne til og deltage i små forandingshandlinger. Mens vi sidder med følelser, tanker og bekymringer som tilskuere til skærmens lidelser og uretfærdigheder, støtter vi sammen op om forandring og håb i en verden præget af både angst og forventning.
Skal vi resevere en plads til dig?
Maria Alves da Silva, kandidatstuderende, Global Sundhed
Silvia Pavan, Ph.d.-studerende, Folkesundhedsvidenskab
Kendall Marie Hogerty, kandidatstuderende, Global Sundhed
Alexandra Haavardsson Gates, bachelorstuderende, Film- og Medievidenskab
Sophia Cornelisse, kandidatstuderende, Global Sundhed
Lena Skovgaard Andersen, lektor, Global Sundhed
TaiXi Gong, kandidatstuderende, Global Sundhed
Morten Mechlenborg Nørulf, kommunikationsmedarbejder, School of Global Health
Hsiu-Chun Chien, udvekslingsstuderende, Folkesundhedsvidenksab
Katharina Bach, kandidatstuderende, Global Sundhed
Anniken Høeg Halvorsen, kandidatstuderende, Medicin
Kristyna Pestova, kandidatstuderende, Global Sundhed
Lili Lehota, kandidatstuderende, Global Sundhed
Julia Lückel, kandidatstuderende, Molekulær Biomedicin
Malin Bormann, kandidatstuderende, Global Sundhed
Marieke Dohrmann, kandidatstuderende, Global Sundhed
Sara Aakre Faradonbeh, kandidatstuderende, Medicin
Minji Hong, kandidatstuderende, Global Sundhed
Maria Fernanda Soto Piedra, kandidatstuderende, Global Sundhed
Raphaël Kaiser, bachelorstuderende, Ingeniørvidenskab
Aimee Holland, kandidatstuderende, Global Sundhed
Clara Schweizer, kandidatstuderende, Global Sundhed