Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Filosofikum er et dårligt quick-fix

Studenterklumme — Et ekstra fag kan ikke gøre op for flere års systematisk underfinansiering.

Syv  dage inde i denne årets korteste måned havde jeg en af de der ”første gang”-oplevelser. Vinden var iskold, da jeg skråede hen over Slotspladsen for at komme ind i gården til indgangen til magtens centrum, Christiansborg. Her skal man ikke lade sig narre; hoveddøren og den store trappe er kun for erfarne Christiansborggængere – vi andre bliver lukket ind gennem den mindre prangende kælderdør ved siden af, hvor et navneskilt venter for enden af security-tjekket.

Det var ikke mit første besøg på Christiansborg, men det var første gang, jeg skulle overvære et samråd. D. 7. februar var Søren Pind nemlig blevet kaldt i samråd om uddannelsesloftet, og sammen med 70-100 andre studerende var jeg troppet op i en spritny #DROPLOFTET t-shirt for at markere min modstand.

Da jeg gik hjem, følte jeg mig lidt mere dannet. Jeg følte mig lidt mere dannet som menneske og medborger, fordi jeg havde deltaget i demokratiet på en ny måde, og jeg følte mig lidt mere dannet som akademiker, fordi jeg havde kæmpet for retten til at blive klogere. For det er det, uddannelsesloftet handler om: At man pludselig bliver straffet, for at have uddannet sig.

Derfor klinger det også meget hult, når man læser Søren Pinds visioner om, at vi skal have dannelsen tilbage i uddannelsessystemet ved at genindføre en form for filosofikum. Idéen om at give mere plads til fordybelse, tror jeg ikke, der er ret mange i universitetsverdenen, der er uenige i, men det skriger til himlen, at et uddannelsesloft, en fremdriftsreform og milliardbesparelser ikke ligefrem er fremmende for studerendes dannelse. Hvorfor ikke starte dér?

For vi vil jo gerne blive klogere. Vi vil gerne tage faglige chancer. Vi vil gerne læse bøger, der ikke nødvendigvis er pensum. Men de rammer, der dikterer vores studieliv, modarbejder læringslysten og nysgerrigheden. Det er dælme svært at have overskud til fritidslæsning af Heidegger, når man arbejder 15 timer ved siden af studiet, for at få råd til huslejen og når man ved, at man risikerer at blive smidt ud af universitetet, hvis man dumper for mange fag.

Kære Søren Pind: Der er ikke noget quick-fix, når det handler om dannelse, og et ekstra fag kan ikke gøre op for flere års systematisk underfinansiering.

Annonce

Seneste