Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Finanslov: SF vil have en ny milliard til uddannelse

Genopretningsplan — SF vil ikke bare stoppe blødningen, partiet vil føre nye penge til de danske uddannelser – også til universiteterne. »Jeg forestiller mig, at det bliver et lille beløb næste år, og at det så vil stige fra år til år,« siger gruppeformand Jacob Mark.

»At investere i uddannelse koster en bondegård, men at spare på uddannelse koster et kongerige. Det tror jeg egentlig er rigtigt.«

Sådan indledte Jacob Mark sin tale til pressen forud for SF’s sommergruppemøde 2019. Gruppeformanden præsenterede det, SF kalder en økonomisk genopretningsplan for de danske uddannelser, et forslag, som partiet vil tage med til de kommende finanslovsforhandlinger.

Baggrunden for genopretningsplanen er de besparelser, der har ramt de danske uddannelser i den seneste valgperiode, sagde Jacob Mark.

»De sidste fire år har man brugt uddannelsesområdet som en uudtømmelig brønd, hvor hver gang man har skullet bruge penge til skattelettelser eller forsvar eller et eller andet, så har man lige sparet på uddannelsesområdet.«

At investere i uddannelse koster en bondegård, men at spare på uddannelse koster et kongerige

Jacob Mark, gruppeformand, SF

I forståelsespapiret – den aftale, der ligger til grund for samarbejdet mellem den socialdemokratiske mindretalsregering og støttepartierne Radikale Venstre, Enhedslisten og SF – fastslår partierne, at de vil indstille besparelserne på uddannelse. De vil, skriver de, også investere nye midler i uddannelse, »i takt med at der kan anvises den nødvendige finansiering«.

Jacob Mark siger, at han vil sørge for, at det allerede sker i den kommende finanslov. Det skal være første skridt på vejen mod SF’s mål, nemlig at ny-investeringerne i de danske uddannelser stiger til omkring én milliard kroner om året, inden valgperioden er slut.

Men partiet er ikke klar til at melde ud, hvilke uddannelser der skal tilgodeses med flest midler – eller hvordan universiteterne indgår i ligningen.

»Så ender det bare med, at folk kommer og anklager os for, at ’så fik I ikke det, I ville have’. Det, vi har sagt, er, at vi som minimum skal nå op på en milliard om året i løbet af valgperioden, og det betyder, at der skal pumpes penge ind i det samlede uddannelsesvæsen allerede næste år. Alle skal have andel i de penge,« siger han til Uniavisen.

Flere penge fra år til år

SF vil afskaffe uddannelsesloftet og fortsætte taxameterløftet, og som led i genopretningsplanen vil de blandt andet sørge for, at der kommer mere feedback på universiteterne. Men det eneste ultimative krav, partiet går til finanslovsforhandlingerne med, er et krav om minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

Jacob Mark siger, at det ikke bliver let at investere i uddannelse, når politikerne først skal finde pengene til at stoppe de årlige besparelser. Men endemålet er altså, at investeringerne stiger til én milliard i slutningen af valgperioden.

Det bliver musklerne, der taler, og vi må se, hvad vi kan blive enige om

Jacob Mark, gruppeformand, SF

»Det er derfor, det skal være en genopretningsplan, der løber over hele perioden. Det er næste år, at dansk økonomi er mest presset, og der vil vi rigtig mange ting i det nye flertal. Så jeg forestiller mig, at det bliver et lille beløb næste år, og at det så vil stige fra år til år. Sådan så universiteterne, professionshøjskolerne og erhvervsuddannelser ved, at de får lidt mere at lave god undervisning og uddannelse for hvert år.«

Er der ikke en risiko for, at jeres krav på uddannelse kommer til at drukne i de mange andre dyre tiltag, som det røde flertal har luftet – for eksempel klimamål og tilbagetrækning?

»Der bliver en kamp om, hvor pengene skal sendes hen. Det bliver musklerne, der taler, og vi må se, hvad vi kan blive enige om, men jeg synes, vi har en god kemi, og jeg oplever egentlig, at alle er interesseret i at investere i uddannelse. Så mon ikke det kan lykkes.«

Uniavisen ville gerne have spurgt uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om, hvorvidt SF’s genopretningsplan er realistisk, men pressetjenesten i ministeriet oplyser, at hun ikke udtaler sig, før regeringen har fremlagt et forslag til finansloven.

Seneste