Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Finmekanikeren og hans lærlinge

Mit job — Det kræver ikke bare forskere, studerende og administratorer at få universitetet til at køre. På Institut for Plante- og Miljøvidenskab kræver det også en finmekaniker.

På papiret tager det fem år – plus det løse – at opnå en kandidatgrad fra Københavns Universitet (KU). Men det gamle universitet er også uddannelsessted for andet end akademikere. På 3,5 år kan du fx få et svendebrev som finmekaniker med KU-stempel.

Flemming Frederiksen

Laboratoriemester og teamleder på Finmekanisk Værksted, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

62 år. Uddannet finmekaniker. Har arbejdet på dette værksted siden 1992.

Foruden finmekanikken er også et elektronikværksted og et mekanisk værksted under Flemmings ledelse.

Når han ikke arbejder, nyder Flemming en aktiv fritid med sejlbåd, snowboarding og både badminton, tennis og guitarspil i fritidsband.

Flemming Frederiksen, der er laboratoriemester og teamleder på Finmekanisk Værksted på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Frederiksberg Campus, har ikke længere tal på, hvor mange lærlinge, han har haft ansvar for. Men han har stadig kontakt med en del af dem, der udstod deres læreår i hallerne på Thorvaldsensvej:

»Så sent som i sidste uge var der en der ringede, som stod i lære for tyve år siden, for at høre, om vi stadig hænger i herude.«

Det kunne Flemming bekræfte:

»Jeg har været her i 25 år, og hvis det ikke var fordi, jobbet her på universitetet var så afvekslende, som det er, så havde jeg nok fundet på noget andet undervejs.«

Men det er netop opgavernes store variation, der holder teamlederen på dupperne:

»Du ved aldrig, hvad du møder ind til om morgenen,« siger han med et smil, der indikerer, at det passer godt til hans temperament at skulle knække mange forskellige nødder.

En skitse på en krøllet serviet

På værkstedet reparerer og udvikler Flemming Frederiksen og hans stab specialudstyr til forskning og undervisning på SCIENCE. Ofte står forskerne og mangler en dims, der ikke er lagervare hos Silvan:

»Så kontakter de os og fortæller om deres udfordring. Nogle gange har de kradset en skitse ned, fx på en krøllet serviet, som vi så i fællesskab forsøger at tegne og dimensionere på computeren,« fortæller teamlederen, mens han står og drejer en dims mellem hænderne. Den ligner en kantet hårbørste i tidobbelt størrelse.

»Det her er et luft-tørresystem, som jeg har udviklet for mange år siden, og som der stadig er efterspørgsel på. Jeg har netop fræset to ud på maskinen der,« siger han og peger i retning af værkstedets stolthed, et CNC-styret vidunder, der kan arbejde i tre retninger.

Piggene på det, der ligner en børste, er kanyler med småbitte lufthuller, som giver en nænsom tørring af prøver i et laboratorium, fortæller Flemming Frederiksen.

Ud over de traditionelle finmekaniske funktioner, kan Flemming Frederiksens drenge svejse i plast, rustfrit stål og aluminium. Og i sidste uge var der travlhed på værkstedet med at svejse rør, der nu er gravet ned, fordi en forskergruppe havde brug for dem, så de kunne komme i jorden og fotografere rødder.

Seneste