Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Finsk professor dømt for spionage

SPIONDØMT - Professor Timo Kivimäki, der er suspenderet fra sin stilling ved Institut for Statskundskab og som er ekspert i Sydøstasien, skal fem måneder i fængsel, efter retten i Glostrup torsdag dømte ham efter den milde spionparagraf.

Finske Timo Kivimäki bedyrede sin uskyld til det sidste, men lige meget hjalp det.

Retten i Glostrup idømte ham torsdag den 31. maj fem måneders fængsel for spionage efter den såkaldte milde spionparagraf – Straffelovens paragraf 108.

Paragraffen tager sigte på personer, der – uden direkte at have afsløret statshemmeligheder – har hjulpet et fremmed lands efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark. Strafferammen er fængsel i op til seks år.

Fastholdt sin udskyld

Københavns Universitet suspenderede Kivimäki for over et år siden i forbindelse med, at han blev sigtet af Vestegnens Politi.

Det er almindelig procedure, når en medarbejder er sigtet i en straffesag.

Selv fastholdt professoren, der var iklædt et mørkt jakkesæt og lyseblå skjorte uden slip i retten, at han blot havde leveret vurderinger, analyser og argumenter til russerne, som kunne have stået i enhver videnskabelig artikel inden for hans område.

Lukkede døre

Retssagen har været holdt for såkaldt dobbeltlukkede døre, så hvad den præcise anklage mod Timo Kivimäki lød på er ikke kommet til offentlighedens kendskab.

Det er sket af hensyn til ‘Danmarks forhold til fremmede magter’, i dette tilfælde russerne.

Det bliver nu op til Højesteret at bedømme, om det var i orden.

Udleverede dokumenter

Retten i Glostrup efterfølgende offentliggjort en pressemeddelelse om dommen, hvoraf det fremgår at:

»Tiltalte blev fundet skyldig i at have udleveret nogle dokumenter med referater og samtaler fra forskellige konferencer, fire CV´er vedrørende medarbejdere fra Center for Militære Studier, samt en rapport og en pressemeddelelse fra instituttet på universitetet.«

»Endvidere blev tiltalte fundet skyldig i forsøg på overdragelse af blandt andet lister med studerende samt et CV vedrørende direktøren for Center for Militære Studier, som tiltalte selv havde sammenstykket. Tiltalte havde medbragt disse dokumenter, da han blev anholdt på vej til møde med en diplomat.«

Diplomater eller spioner

Timo Kivimäki udtalte til ekstrabladet.dk efter dommen, at han havde forventet en frifindelse.

»PET siger, at de diplomater, jeg havde kontakt med var spioner. Jeg opfattede dem som almindelige diplomater,« sagde han til avisen.

Dommen er mildere, end hvad anklageren havde krævet, og Kivimäki, der har boet i Danmark siden 1999, undgår også at blive udvist efter endt afsoning.

Han udbad sig via sin forsvarsadvokat 14 dages betænkningstid til at overveje, om han ønsker at anke dommen.

clba@adm.ku.dk

Seneste