Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur vil have det tidligere Botanisk Laboratorium fredet. Dermed vil det blive vanskeligere at lave om til bibliotek
Københavns Universitets campusplan er ved at løbe på en ny forhindring.
Ifølge planen skal biblioteket i Fiolstræde flyttes til det tidligere laboratorium i Gothersgade 140, men nu vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur der har ret til at rejse bygningsfredningssager, have Botanisk Laboratorium fredet ligesom Fiolbiblioteket allerede er det.
Det betyder at ejeren skal have tilladelse fra Kulturarvsstyrelsen til at foretage ændringer af bygningen både indvendigt og udvendigt hvilket vil gøre det langt mere besværligt og tidskrævende at indrette det tidligere laboratorium til bibliotek.
Per Godtfredsen, formand for fredningsbevaringsudvalget i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, erkender at ejeren af en bygning der kræves fredet, godt kan opfatte det som et forstyrrende indgreb, men han opfordrer universitetet til at se positivt på tiltaget.
»En fredning betyder at ledelsen på universitetet skal være opmærksomt på hvad den gør med bygningen og ikke bare kan buldre løs. Det kan sikkert føles som om nogen kigger en over skuldrene og blander sig, men på den anden side viser det jo at mange værdsætter universitetets flotte bygninger,« siger han.
Ifølge Per Godtfredsen er det væsentligt at bevare Botanisk Laboratorium fordi det er tegnet af arkitekten Johan Daniel Herholdt der blandt andet også er ophavsmand til Fiolbiblioteket.
»Mange af Herholdts bygninger i København er desværre blevet revet ned, så der er behov for at bevare Botanisk Laboratorium som det klenodie det er,« siger Per Godtfredsen der beskriver bygningen som et pompøst mesterværk med flotte mosaikgulve.
Han mener at sagen om flytningen af Fiolbiblioteket og den nye fredningssag burde give anledning til at man internt på KU tager en diskussion af hvad der skal ske med de historiske bygninger i fremtiden.
»Der sidder tydeligvis nogle administratorer der tænker på tal og planer og ikke på bevaringsværdige bygninger. Der er behov for at stoppe op og tænke sig om,« siger Per Godtfredsen der sætter spørgsmålstegn ved om det overhovedet er nødvendigt at nedlægge Fiolbiblioteket.
clba@adm.ku.dk